True Wireless 真無線耳機討論 (40)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
細少少
不過戴得更舒服
不過update完4.5真係好勁white noise
我覺得對我無影響
我想問聽開J-POP 女聲 有無咩推薦
剛剛爬文話MTW2 人聲薄
之前用開active 65t
見佢出左 active 75t
想問
音質係咪再好d ?
有無人可以答到
ATH-CKR7TW
Sony xm3
Galaxy buds+
Nuarl n6 pro
Mtw2 又唔會話人聲薄嘅,始終各牌子mid調音都唔會偏得去邊,應該話佢人聲唔清。
主要係佢low treble少得太離譜(其實係成個treble都缺失)因為low treble係接住mid,所以有masking effect令vocal同樂器好似蒙左層野分唔開咁,整體亦有種肅穆/瀟煞感

上面嗰4款,高音偏激度應該係n6 pro>ath>xm3>buds+。 理論上treble過多就樂器音染失真齒音溢出,過少就弦樂沉悶缺少空靈感,xm3就最貼近哈曼曲線嘅,不過唔知你嘅高頻靈敏度點,可能你好似陳甯咁中意bro e8咁treble多嘅就會中意n6 pro多啲,但相對bass就會嚴重缺乏。
自膠 垃圾autocorrect ,係beo e8 先岩
重視打電話嘅話,上網已經有呢3款嘅錄音demo e8同75t差唔多,mw07+差啲
人聲嘅話都係看圖說字 higher bass同整體mid兩者都叫準,差別在
1. low mid e8比起75t(標準)多左3分貝,你聽低吟聲會厚啲
2. treble位,e8 low treble比75t少左啲,唔知你會唔會聽得出清晰度嘅差異,不過mid treble部分e8多好鬼多,對樂器明亮度方面有大加成
Bass就唔洗多講 jabra 太離譜而e8太少
Anc 同音質邊隻最好
借位放對MTW上星期買唔啱戴
行貨有單全套
星期六日放左兩日都無漏電
$1000留TG 呢兩日港島九龍交收
Jabra 75t active同 sony xm3 比 邊隻好
但75t就咁隔音 好唔好 搭地鐵o唔Ok
其實唔見耳機盒有冇得配番
用Nuarl 唔見咗都唔知去邊配
巴打 哩隻好唔好用 搭地鐵隔唔隔音
我都想知

上網有答案基本上得65t pni算做得好,75t同airpods無開anc嘅時候差唔多 低頻係引擎聲 中頻係人聲
咁好廢唔該巴打
睇完樓上巴打d數據好似無段片講到咁隔音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞