True Wireless 真無線耳機討論 (40)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Sony xm3
你話真係靚既 加800都可以考慮
賣成8000蚊... 傻撚左
用iphone唔洗諗mw07+ 得sbc同aptx
Airpod/ libratone /降噪豆都有anc
見到edm同要有anc,應該都係mw07+啦
得airpods可以做到低頻降噪40db
其他anc earbuds大致都係30db左右,降噪豆只係中頻降噪贏翻airpod
mw07+d 音質好似係最好
不過無辦法啦
不過講又咁講,根據翻啲耳機工程師嘅講法,最影響音質嘅順序係
耳機本身
耳塞
dap/耳擴(tws嘅話就變左係耳機入面)
線(藍牙編碼)
你唔介意延遲高嘅話都ok嘅
其實我自己覺得真係唔洗太介意冇aac
我覺得真係冇乜分別 不過可能我木耳
用iphone唔洗諗mw07+ 得sbc同aptx

呢個係點解
SORRY, 呢個回覆先問得好啲
5.0同4.2既分別當然係5.0新啲
但後面跟果啲野其實係代表住啲咩
比如:
5.0 With aptX and SBC
藍牙 4.2 AAC 編解碼器
係咪指音樂檔既編制,而MW07+所支援既野, IPHONE都唔支援
變左會浪費左隻耳機?
其實主要係延遲 sbc真係慢到頂唔緊
音質方面正路其實唔應該大分別,不過mtw2 上面韓仔實測,竟然aac比起aptx同sbc係特別細聲唔知係咪調教問題
睇youtube 睇電影 睇波就冇delay
冇打機 所以唔知打機會唔會延遲
主流app佢會就你藍牙去延遲播放
打機/web版睇片就遲到仆街
延遲係指睇片聲果d delay?
完全唔介意我隻耳機淨係拎黎聽歌
藍牙5.0係藍芽版本,你可以理解為古代人同現代人咁
藍芽編碼係佢地講嘅語言,kbps代表佢地每秒傳送到幾多kb,傳得越多咪越還原到原本嘅聲音

Aptx, aptx low latency, aptx hd 分別對應普通,低延遲(32ms同有線差唔多) 同高音質(576kbps),佢地究極版就係aptx adaptive,但目前tws只會有aptx,最高行384 kbps

Ldac/lhdc就係Sony/支為研發嘅,有330/660/990 kbps三個選項,不過傳輸唔穩定

Samsung scalable codec就係三星出嘅,其實姐係aptx adaptive咁,因應強度調節音質,最高去到512 kbps,galaxy buds+開遊戲模式同三星手機連線可以去到150ms左右

Aac而家好似係apple用得最好,an機多數行aptx/sbc/自家codec,行aac會食好多電。而itunes嘅音檔格式都係aac,但係離奇地都要解壓縮再壓縮先會到你耳機 行320 kbps。 Airpods同iphone之間行aac延遲可以低到去180ms左右

Sbc就係所有藍芽都支持嘅原始編碼,最高行345 kbps但實際行256,延遲係最勁 有得揀我唔會用佢

科學黎講,上面所有codec都係經過大量雙盲測試研發,唔應該會影響音質(損失係人耳可聽範圍外),但其實實際上佢地未必調教得咁好,偶爾有啲損失發生係可聽範圍內/ 晶片唔知點解對某個codec特別細聲 好似樓上mtw2咁,最垃圾嘅sbc實際同aptx表現一樣,反而aac細聲左一圈
你用mw07+連iphone就只有行sbc,你唔介意高延遲就ok
跟住求神拜佛唔好離奇地行sbc會影響音量
但最近我見airpods個post屌得好勁
個個話之前apple update完之後個ANC有同無係無分別
又會沙沙聲 好多人話拎去換
換完又一鳩樣
拜左先好撚詳細既解釋

咁如果我理解做 APPLE只係行AAC , 如果隻藍芽耳機唔SUPPORT AAC (EG: MW07+), 就等於使用SBC呢個原始編碼, 變相DELAY會大左
因為我未用過藍芽耳機 如果好似上面位巴打所講, "睇youtube 睇電影 睇波就冇delay" 呢啲既話, 係咪代表即時性既野先大機會有影響 (例如食雞,睇TWITCH既LIVE果種~?)
因為我平時多數都係聽SPOTIFY,睇YOUTUBE, 如果呢啲無影響我就可以唔理呢種編碼照買

BTW真係感謝幾位巴打詳盡解釋, THANK YOU
我認同mtw2 aac真係要推大聲啲先出哂啲Details
我唔記得左邊個網話uodate完測試,同之前無分別喎,話係啲人心理作用多。
https://youtu.be/OMu29qz8XeY 呢條韓仔片都係近期嘅,應該比較準。
底噪方面,我無用airpod答唔到你
我好似睇過吓啲Youtuber講 其實更新完都唔係差好遠,無連登仔講到咁誇張

最近買咗隻比屋企人,佢第一次用ANC 搭車都話去咗另一個世界
係,主流睇片app佢會自動幫你教慢,延遲唔會太顯眼,只有係web/live/打機先大影響
好, 咁我應該繼續考慮 MW07+ / E8 2.0 呢兩款
大小同音質都可以試下先~
不過電源真係MW完勝E8, 顏色就E8>MW
好難簡
心理作用多啦 curve don't lie
而家用緊type c anc earphone,等緊下一代晶片全面支援13hr+ anc就換埋對anc tws了 費時買完對耳機用一年半載續航得翻2個鐘咁悲哀
我都無用
係見一半人問呢排平邊度買出貨未
一半人屌話又要去攻天才吧換機 有d好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞