True Wireless 真無線耳機討論 (40)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
抵啊你接受到佢啲缺點就OK
https://www.youtube.com/watch?v=7G6dcPc1_oA&t=1226s
https://www.youtube.com/watch?v=cFuE9Pkv5aQ
建議想入手sennheiser mtw2嘅人先睇一睇, 一條有英文同sound demo,一條數據好詳細,唔好比打手水
Anc始終無得同airpods pro/降噪豆鬥 但好處係較eq對其他部分影響唔大
藍芽訊號強度唔錯,但延遲差唔多都400ms算麻麻
值得一提嘅係行aac(iPhone)嘅情況下音量少咁一級(對比aptx同sbc)
有冇falcon玩家救下
有一隻耳機點禁都冇著燈係咪壞左
其實iphone用家係咪唔需要理係咪Aptx
本身iphone都唔支援
根本用iphone就唔洗理呢啲高階音質野 所有aptx ssc ldac全部都唔關你地事
見大家話勁推MTW2, 亦都講MTW同2代音質差唔多,今日去咗試第一代,我用iPhone試,點解我覺得依隻耳機啲人聲好似好朦,就好似帶咗10幾廿個口罩咁,同埋企到好遠咁,個sales話用iPhone就係咁想問吓大家實情係咪真係咁朦?我怕唔知係咪隻耳機壞咗,所以去左兩個唔同嘅地方分別試咗兩隻,情況都係差唔多,係除咗壞嘅可能性

另外75t都試埋,唔知我有冇聽錯,高音位感覺好刺耳,女聲換氣位特別尖,連Bass 都一樣有刺耳的感覺,聽到我耳仔都痛埋。。。係我自己問題定根本係咁?

之後聽返自己的的Bose sound sport free即刻覺得佢都唔差,直頭正添
$1000-1500筆直 有咩啱IPHONE用
工作都幾需要通話,音樂聽開歐美如Celine Dion 舊歌等
淨係返放工聽
jabra elite 75t
Celine dion咁重vocal,聽jabra窄左啲喎
關於senn嗰度你無聽錯,只係iphone進一步放大左呢個弱點

https://youtu.be/cFuE9Pkv5aQ 13:15有聲demo(雖然我建議你睇曬佢),好明顯同原聲帶&buds+比佢vocal係矇左層野咁,歌詞I take you there跟住氣音之後嘅低頻鼓點亦都比senn食左,表現同上面條curve大致相同
第一次見人講75T高音刺耳
見大部分人都係話低音太勁 勁到要用EQ拉返低

至於如果你聽人聲多Senn真係未必啱你

講到尾都係以自己聽感為主
睇佢係咪聽active 75t囉,呢隻啲high mid到mid treble段亂鳩咁黎 仲癲過75t
相信科學咪akg n400 大數法則嘅產品注定比較萬用啲,面面俱到啲
Iphone要aac,咁mw07+收得皮。
Sony會比多啲bass你但潛得無akg咁深,同埋始終又唔防水又大粒個mic又食風...
唔推mtw2嘅原因如上,除非你係唔聽vocal,如果唔係佢本身已經弱嘅人聲+ aac音量再減一層
以上純粹個人意見 我係哈曼曲線撚(微bassy),未必岩你口味
想買隻500蚊既true wireless
有冇咩好推介?
Sudio Tolv R
Sabbat E12 Ultra
係咪好既選擇?
唔洗諗,e12u $500以內無對手,aptx 防水 無線 長續航 ,bass量比較符合大眾口味咁多
你對latency有無要求? 雖然話YouTube netflix有自動調教,不過如果打機剪片部分tws會出事。
無嘅話可以去試聽下呢2隻mid同low treble比較準嘅
Anker liberty 2 air(重bass但mid treble打後同75t一樣咁銀耳)
Galaxy buds+ (無咁重bass)
Jabra就65t同75t都試下睇下岩唔岩口味,兩代風格好唔同,炒車機會大但口味呢樣野話唔埋
對隻xround versa 有咩評價?
個人對小眾牌子不予置評 個人係其他領域比呢啲集資牌子多次中伏,有陰影
我打算平啲買第一代嘅耳機 所以諗緊AirPod 或者sennheiser MTW 始終價錢抵左好多 但唔知應該揀咩 我用iphone其實airpod係咪會夾啲
你又岩 !睇見所有頻道一致讚好既 ,好奇怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞