True Wireless 真無線耳機討論 (40)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
如果你想耐用嘅話,優先考慮電量,因為tws粒電衰退得好快而且無得換電 6小時嘅tws用2年可能得翻2-3hr,除非你唔考慮耐用度。
同埋耳機run in需時,200hr前同後有機會兩個世界,新tws建議睇定啲
如果真係得sbc就唔好用啦
每次轉codec都會loss
變左又慢又柒
我預計如果用到三年都算係咁
E8睇說明書都覺得有啲小電量..Up to 4 hours playtime at moderate
volume
真係會咁嚴重?
咁睇我呢兩款都好似唔係咁岩APPLE用咁
你係咪睇錯野呀絲打 e8 3.0有7個鐘貨仔喎,不過行master slave同無multi pairing,以呢個價錢黎講我接受唔到
雖然話aac就唔洗再壓縮嘅,不過其實就算你行sbc壓縮再解壓縮都唔見得你會聽得出分別
多數發生係16khz以上,係人類比較唔敏感嘅範圍
唔係啊, 我本身諗緊E8 2.0 因為有粉紅色
但呢家比較緊3.0, 始終電量真係有啲重要, 我木耳黎講音質, 可能真係唔係咁分辨到... 係唯一執著隻色

master slave係乜野來上網查左另外啲野出黎
multi pairing對我黎講還好, 因為我係得IPHONE, 無其他IPAD果啲
官店應該同其他賣行貨既鋪頭一樣價錢既?
B&O個網搵唔到邊啲係真正既代理商/特許經銷商

BTW我係巴
經過多位巴打解釋, 我諗編碼制式對我影響不大
因為我主要都係睇YOUTUBE/聽SPOTIFY, 響街真係比較小睇TWITCH/LIVE
所以還好
Master(右耳)slave(左耳),音訊會去右耳跟住再傳比左耳,所以理論上可能會有少少唔同步,同埋最緊要係無辦法單獨用左耳

Btw男人老狗姣粉紅
lossy轉lossy再encode decodec
2千幾蚊咁仲咁on9真係唔建議
姐係啲聲永遠先去右面再去左面?
死, 好難明咁
我以前用W40, 聽歌果時兩面耳機係各自出緊唔同部份既聲
係咪就係MASTER SLAVE既相反?

BTW唔係隻W40爛左都唔想買條屍係到,入面最重要既野仲係到, 但個殼有D甩頭甩骨, 都唔知去番邊到整好, 過晒保養
怕啲奸商維修果時換件

BTW粉紅正呀屌
如果巴打們有相熟既維修鋪頭,都歡迎留TG比我介紹比我整番隻耳機
唔想晒左佢, 無線都會想買番隻, 純粹果隻野都唔平唔想浪費
總之就係你一定要用右耳啦 無得話隨便用單耳
我諗試過就會明 呢刻都唔係太理解
https://www.eva-info.jp/8854

好似幾正下

◆EVA2020×final 完全ワイヤレスイヤホン
カラー:初号機、2号機、Mark.06
充電ケースサイズ(約):幅9.4×奥行6.2×厚さ3.3cm
充電ケース重さ(約):87g(※イヤホン含む)
通信方式:Bluetooth(R)5.0
チップセット:Incorporates Qualcomm(R) QCC3020
再生周波数帯域:20Hz~20KHz
対応コーデック:SBC、AAC、 Qualcomm(R) aptX(TM)audio
対応プロファイル:A2DP、AVRCP、HSP、HFP
連続音楽再生時間:6時間(aptX(TM)再生時)/9時間(SBC/AAC再生時)/最大63時間(充電ケース込み)
連続通話時間:4時間
充電時間:2時間

呢d 動漫fans向野一般都低階?
記憶中有測試做過,多數耳塞唔夠原廠耳塞好,包括spinfit在內
monster supertips 反而係有提升
comply foam true wireless系列都可以考慮下,短左嘅情況下對音質影響無乜影響
E8 2.0, 3.0 同 MTW2 都係 master and slave set up
我女朋友隻 Soul ST-XS 唔要塞左比我, 都係 master (L) and slave (R)
用起上黎其實唔覺有咩問題

簡單 d 講, 姐係電話->Master->Slave
Master 要一次過連 2 部機
所以我隻 Soul 佢左邊會有一句 "Second Device Connected"
聽到先代表連好
依家入sennheiser mtw1 好冇
行貨都係1600到
都係唔明
唔緊要啦, 到時如果試 / 買左就會明
應該係代表一用既話就一定要塞晒兩面耳仔先得, 唔可以單面咁樣用咁解?
我而家果隻都係master slave
但master 果邊壞左on/off
搞一大輪先開到機
都算係其中一個超大嘅缺點
無錯 一壞/無電就即刻收皮
上返十頁八頁碌落嚟睇
你Ok嘅咪抵
即係主要果一面耳機如果無電就基本上等於用唔到
壞左就真係麻撚煩喎咁... 過左保養有得整都唔知要幾錢 (官方既話)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞