[選項] 碧咸領軍紅魔鬼

887 回覆
153 Like 24 Dislike
a
碧咸最終決定換出連迪洛夫,換入般奴費南迪斯,多打一個中場球員,希望能夠改善進攻嘅表現。

下半場一開波,曼聯好快就掌握咗球賽嘅控制權,大踢精彩嘅進攻足球,而且仲多返好多非常入肉嘅攻勢,可惜係未能換化成入球。不過比賽去到六十三分鐘,般奴費南迪斯不負眾望,帶球連過兩名對方球員,一腳抽射,皮球直飛入網,般奴費南迪斯滑草式為曼聯再度領先二比一慶祝。打開缺口後,曼聯越攻越有,七十四分鐘,馬舒亞接應麥湯文尼嘅傳球,喺禁區右腳一射,為曼聯攻入第三個入球。比賽嘅七十八分鐘,碧咸再作出調動,占士同格連活特分別入替巴爾同普巴,碧咸希望藉此大舉進攻,令阿仙奴無力還擊。接下來亦不出所料,比賽去到八十五分鐘,麥湯文尼又再一次致命傳球,造就格連活特一次破門嘅機會,格連活特輕鬆而又冷靜咁處理,為曼聯錦上添花。球賽再無任何懸念,喺球証吹完場雞下,曼聯最終以四比一大勝對手阿仙奴。

賽後,阿仙奴領隊阿迪達主動走向碧咸握手,並祝賀碧咸贏出比賽。碧咸也拍拍對方膊頭,表示感謝對方嘅祝賀,之後便走到球場上拍手多謝球迷支持,又與球員們擁抱,互相慶祝。

「贏出今場比賽,可以話係相當具說服力,你認為今場勝出嘅關鍵係咩?」碧咸又再次接受慣常嘅賽後訪問:「我認為係中場休息時嘅球員調動同變陣,般奴費南迪斯完美執行戰術安排,我對佢嘅表現非常滿意。同樣我亦恭賀今場入球嘅球員梳爾、馬舒亞、格連活特。另外今場做出兩個助攻嘅麥湯文尼亦值得嘉許。」記者:「咁你認為對方嘅領隊是否喺戰術上出錯?今場敗仗係咪經驗不足所致?」碧咸:「⋯」

A 阿迪達係一個好人,落敗只屬不幸
B 阿迪達經驗尚淺,需要更多磨練
C 我只為己隊發言,不便評論對方
A
C
C
B
C
碧咸:「我只會為自己球隊發言,對方球隊嘅事情我不便評論,總而言之,我對今場勝仗感到非常高興和滿意。」奧脫福球場大部分主場球迷都留下來一同高歌,讚頌領隊碧咸和球隊嘅表現,沉醉喺今場大勝阿仙奴嘅滋味。

隔日,碧咸回到球會並收到通知,今日將會進行MUTV嘅獨家專訪拍攝。碧咸早已習慣面對鏡頭,對此並無任何意見,亦深知此舉對宣傳球隊方面有正面效應,所以欣然接納。一番事前準備功夫都做妥後,錄影正式進行拍攝。MUTV:「歡迎收看MUTV,今日我哋好榮幸邀請到我哋嘅新任領隊碧咸,接受我哋嘅專訪。碧咸,你好。」碧咸:「你好,各位球迷好。」MUTV:「你係深受我哋球迷熱愛嘅傳奇球員,我相信都無人會唔認同,但你有無諗過你有一日會成為球隊嘅領隊?」碧感:「從來都無想像過。」MUTV:「咁你依家真正成為我哋嘅領隊,有咩感受?」碧咸:「一切都好夢幻,好美好,衷心感謝球會、球員、教練團同球迷嘅支持。」MUTV:「你接任球隊將近三個月,為我哋帶來九戰全勝,你又有乜睇法?」碧咸:「依個絕對係好嘅開始,但成功非僥倖,黎緊嘅日子我哋會迎來更多更大嘅挑戰,需要我哋上下一心去面對。」MUTV:「你今季為球隊所訂下嘅目標係咩?」碧咸:「我嘅目標係重奪失落多年嘅英超冠軍。我相信依一樣亦都係球迷希望實現嘅夢想。」MUTV:「好多謝你百忙之中抽空接受我哋嘅訪問,並期待你為我哋帶來更多嘅勝仗,祝你一切順利。」

接受完MUTV嘅專訪後,助手通知碧咸有球員希望約見佢。碧咸問清楚後原來係連加特,碧咸邀請連加特到自己嘅辦公室詳談。連加特:「我對現狀很不滿。」碧咸:「你詳細講落去。」連加特:「我認為我應該擔任球隊嘅常規正選球員。」碧咸若有所思:「你喺曼聯多少年了?」連加特:「我七歲就加入曼聯青訓學院,差不多二十年。」碧咸:「咁你應該明白球隊只會將機會留俾準備最好嘅球員。」連加特頓時變得啞口無言,碧咸心想連加特從小在曼聯長大,情況跟自己一樣,心底裡有些可憐他。但另一邊廂碧咸覺得連加特又不怎麼落力操練,要收起其他好球員為他騰出位置,怎麼也說不過自己。始終,碧咸講了一句:「⋯」

A 下場比賽我會放你打正選
B 下場比賽我會暫列你做替補
C 好來好去,我會將你正式掛牌出售
下場對咩 A
支持!
樓主啲文筆同改圖都唔錯!
c
b
C
C 笑撚死
C
碧咸:「咁你應該明白球隊只會將機會留俾準備最好嘅球員。」連加特頓時變得啞口無言

C
C 躝啦垃圾
C啦唔洗諗
D 直接解約thx
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞