[選項] 碧咸領軍紅魔鬼

887 回覆
153 Like 24 Dislike
咁多人揀雲比沙卡七旋斬
B
因為James暫時除咗爆之外冇乜特點另外果兩個自己都叫有啲個人能力
sorry
係A
A
awb練七旋斬啦想睇awb中圈附近放長波助攻
碧咸心目中嘅人選就係雲比沙卡,因為碧咸覺得雲比沙卡有速度,攔截夠狠夠準,而且踢法具侵略性。如果能夠提升長傳嘅準繩度,將會為右路嘅進攻帶來更多樣性嘅變化。「雲比沙卡,我希望你聽日能夠抽空喺早上返去球會見我,並帶齊訓練所需裝備。」碧咸喺比賽完畢,球隊解散後急急送出一條短訊。

翌日,碧咸一早返回球會,喺訓練場做了一些佈置,然後便靜心等候雲比沙卡嘅來臨。不一會兒,雲比沙卡出現於碧咸眼前,「領隊,唔知道你今日約我有咩事呢?」雲比沙卡禮貌地問。碧咸:「雲比沙卡,你喺我帶領下已經踢過好幾場球賽,我對你嘅表現非常滿意。今日約你返黎其實係想將我一門絕技傳授俾你。」雲比沙卡滿心歡喜:「百步穿楊嘅罰球?」碧咸搖搖頭:「非也,係我獨步天下嘅七旋斬。」雲比沙卡微感驚訝:「但領隊,點解會揀傳俾我?」碧咸:「我信任你,並希望你可以為曼聯,甚至英格蘭國家隊貢獻更多。」雲比沙卡有點感動,講不出聲:「領隊我⋯」碧咸:「方法,技巧我統統都可以傳授俾你,但要練成就靠你自己嘅毅力同堅持。」雲比沙卡堅定不移:「我一定唔辜負領隊嘅期望。」碧咸:「好,咁我哋一齊落訓練場喇。」

平時熱鬧非凡嘅訓練場,今日只得碧咸同雲比沙卡二人,場上嘅佈置亦同平日不一樣。做過熱身運動後,碧咸將提氣同換氣嘅技巧教授俾雲比沙卡,雲比沙卡心想:「竟有如此竅門。」然後收斂心神,專心一致咁記低碧咸所講嘅要點。一番講解過後,碧咸問清楚雲比沙卡是否明白,便隨即示範七旋斬。雲比沙卡見到場上嘅不同角落擺了好幾圓筒型嘅垃圾桶,正當猶豫有何作用之時,碧咸連踢了幾腳,皮球都統統掉進垃圾桶內,準確度可謂百發百中。雲比沙卡早知碧咸厲害,但當親眼所見後亦驚訝得難以置信。碧咸示意叫雲比沙卡一試,雲比沙卡呼了一口氣,又踢了幾腳,雖然踢得似模似樣,但卻只得一兩個皮球掉進垃圾桶。碧咸提醒雲比沙卡:「緊記腰馬合一。」雲比沙卡接著繼續練習,也不知時間過咗幾耐,只見雲比沙卡滿頭大汗,氣來氣喘。碧咸:「凡事不可一步登天,今天到此為止吧。只要你依照方法練習,一定可以練成。」雲比沙卡:「知道領隊。」隨即把場上嘅一切收拾好,然後便去了更衣室梳洗。

碧咸回到辦公室內,正打算處理一下文件及翻看一下比賽記錄時,電話響起,傳來一則訊息:「你寂寞嗎?孤身一人嘅你立即回覆,馬上為你安排美人相伴。」碧咸會⋯

A 立即回覆
B 視而不見
C 心存懷疑
C
c
a
c
c
碧咸見到這樣一則訊息,心存懷疑。雖然碧咸有一刻衝動想要回覆,自己孤身一人,離開家人,隻身回到曼徹斯特。能夠執教自己最愛嘅球會當然高興,加上球隊事務繁忙,而且極具挑戰性,碧咸頗感分身不下。但有時夜闌人靜,自己一個躺在床上,難免感到寂寞難過。此刻面對如此挑逗性嘅訊息,碧咸何嘗唔感到心動。但想起多年前自己捲入桃色新聞,今日所謂見過鬼都怕黑,深怕這又再是一個桃色陷阱。唯有馬上將訊息刪除,以免自己再胡思亂想。

週中又有一場次回合嘅歐霸賽事,喺主場迎戰第一輪比賽對手札爾吉里斯。球員們正在忙於備戰,加緊操練。雖然如此,氣氛依然相當愉快,因為上回合領先三比零,大家都相信要爭取出線並非難事。就喺依個時候,一個既熟悉又帶點陌生嘅身影出現喺訓練場。「費爵爺!」碧咸好高興咁叫咗出黎。球員們都停了下來,向費爵爺招手同打招呼。「大家好,繼續訓練,唔需要理我。」費爵爺臉上帶著燦爛嘅笑容。助教卡域克率先走到費爵爺身旁,互相討論著訓練嘅進度。此時,碧咸亦走過來:「咩事要你老人家親自前來?」費爵爺:「只係見好耐無返黎卡靈頓,所以就不請自來。」碧咸:「你太客氣啦,依度嘅大門隨時為你而開。」費爵爺:「今次黎除咗係探下大家之外,我係想睇睇查頓辛祖嘅情況。」卡域克:「費爵爺不必擔心,查頓辛祖非常融入球隊,而且表現亦十分理想。」費爵爺:「天才球員永遠都係好吸引人注目,希望佢可以成為又一個天皇巨星。」碧咸:「我哋一定會用心栽培佢。」

比賽日正式來臨,雖然曼聯喺上回合遙遙領先,但碧咸依然排出強陣應付,似乎未敢太過放鬆。開賽初段,雙方保持膠着狀態,但曼聯有些微佔優。比賽二十六分鐘,般奴費南迪斯連過兩人,直入禁區起腳射門,皮球直飛入網,曼聯領先一比零。之後上半場都再無任何驚險鐘頭。到下半場開賽幾分鐘,馬舒亞憑着個人技術,邊扭邊過,如入無人之境,然後一腳抽射,皮球恰到好處落入死角,比分擴大到二比零。七十一分鐘,巴爾喺中場線拎到波之後,一直喺底線進攻,然後一腳中腰波傳中,馬舒亞喺禁區接應,輕輕一腳,又將皮球送入網,曼聯贏到三比零。最終球証鳴笛,曼聯兩回合計贏六比零晉級。奧脫福嘅球迷有的拍掌,有的高呼歌唱,慶祝之聲響徹雲霄。

賽後,有記者訪問碧咸對賽果有何感想,碧咸:「非常滿意,除咗入球嘅兩位球員外,其他球員亦打了一場出色嘅比賽,好似巴爾同查頓辛祖等。而且我更加想稱讚後防線同龍門迪基亞,能夠保持不失,令比賽錦上添花。」記者:「有人歡喜有人愁,今季加盟嘅巴爾同查頓辛祖表現出色,球迷對佢哋都非常熱愛。但舊有球員變相就少咗出場機會,好似啱啱就有鏡頭影到格連活特鬱鬱寡歡,你下場會否考慮用佢踢下比賽?」碧咸:「⋯」

A 一直想起用格連活特,下場佢會出場
B 暫時格連活特會繼續擔任後備
C 我唔評論排陣嘅任何安排

補返張比賽game 圖
B
B
c
B
C
B
啲圖
a
碧咸:「暫時格連活特會繼續擔任後備,但我保證,只要刻苦訓練,狀態維持穩定,保持喺高水平,任何球員都會有上陣嘅機會。」

過幾日,曼聯將會作客面對紐卡素,球隊當然需要積極備戰。喺賽前訓練嘅前一晚,碧咸收到一則訊息:「領隊,我希望喺聽日訓練之前同你會面。」想唔到格連活特主動聯絡碧咸。碧咸回覆:「無問題,來我辦公室傾。」翌日,格連活特早早來到碧咸嘅辦公室,急切地問:「領隊,我好想知自己喺球隊嘅定位。」碧咸心想年青球員對自己嘅前景固然比較容易著急,因為佢自己都曾經經歷過。碧咸:「格連活特,請放心,你喺我嘅計劃之內,而且你將會喺球隊喺未來主力。之不過你需要耐性,靜候機會嘅來臨。」格連活特:「我睇過你嘅賽後報道,我對前景感到憂慮。」碧咸:「你必須明白,我應付傳媒需要一些手段,但我承諾你嘅曼聯嘅前景一片光明。只要你勤力訓練,準備好自己,機會一定會黎。」格連活特臉上變得寬容:「我明白了,多謝領隊。」碧咸:「小意思,準備去賽前訓練。」

喺卡靈頓訓練場內,曼聯嘅球員為咗作客紐卡素而落力訓練,滿頭大汗,汗流浹背。大家都知道作客嘅賽事從來都唔容易對付。助教費蘭此時向碧咸走了過來:「某些球員因為週中嘅歐霸賽事導致體力下降,雖然並不明顯,但我建議你喺作客紐卡素嘅賽事做一些輪換。」碧咸有點懊惱,假若自己並非太過保守,上場賽事換上副選球員,今場比賽就可以強陣出擊。正當碧咸在思索之時,忽然一聲悶哼,馬舒亞跟杜安沙比撞埋一堆,杜安沙比立馬站起來,扶起馬舒亞。但見馬舒亞臉露苦楚,碧咸心急如焚,馬舒亞目前狀態大勇,碧咸實在唔希望佢受傷。隊醫亦馬上到來為馬舒亞檢查,經過一番檢驗後,幸無大礙,但隊醫建議最後讓馬舒亞休息一輪比賽,以策安全。

轉眼又到週日,曼聯作客對賽紐卡素。賽前,碧咸絞盡腦汁,喺不同任置做咗多個調動。後防線以達洛特同連迪洛夫代替雲比沙卡同梳爾。中場線以費特、馬達同占士代替麥湯文尼、普巴同巴爾。前鋒線則以格連活特代替馬舒亞。而今場亦由麥佳亞擔任隊長。臨開賽準備出場前,碧咸特意走到格連活特身旁:「年青人,好好把握機會,表現自己。」開賽七分鐘,查頓辛祖接應馬達嘅罰球傳送,一頂入網。曼聯早早領先一比零。但好快紐卡素把握到節奏,喺九分鐘,對方球員祖連頓喺門前執雞,追平一比一。到比賽十八分鐘,格連活特一球傳中球,查頓辛祖接應一腳窩利抽射,為曼聽再次領先二比一。不過去到二十五分鐘,喺一次禁區爭頂,對方嘅賓特納爭贏麥佳亞,頭槌破網,紐卡素又追平二比二。上半場臨結束前,格連活特接應般奴費南迪斯嘅妙傳,一腳抽射,直入死角。本以為曼聯可以領先住返入更衣室,對方就喺球証鳴笛前由拉沙路追回比分三比三。中場休息時,碧咸提醒球員們不要氣餒,球賽由下半場起先至係正式開始。果然,下半場球員們做到攻守兼備,碧咸見球隊始終未能再增添比分,於是做了一次冒險嘅調動,將馬舒亞入替費特。馬舒亞幸不辱命,喺出場無耐一次角球嘅機會,接應麥佳亞嘅頭球傳送,一腳窩利,妙射入網。接住餘下嘅比賽,雙方再無入球,所以最終曼聯以四比三險勝對手。

賽後記者又一次同碧咸進行訪問:「恭喜你贏出比賽,險勝對手四比三,你有何感想?」碧咸:「贏得非常驚險,對手給予我們好大壓力,但我哋係比較幸運嘅一方,賽果說明一切。」記者:「今場比賽失咗三球,差啲失分,你認為邊個需要負上最大責任?」碧咸:「⋯」

A 迪基亞
B 連迪洛夫
C 我自己
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞