[選項] 碧咸領軍紅魔鬼

887 回覆
153 Like 24 Dislike
故事會以CM01/02 March 2020 Data Update 作為實際背景,選項將會影響遊戲嘅發展。

由於武漢肺炎肆虐全球,2019/2020嘅英超賽季宣布以現時排名作為最終名次。利物浦終於一嘗成為英超冠軍嘅滋味,而由蘇斯克查所帶領嘅紅魔鬼曼聯,因為最終名次為第五名,再次失落歐冠賽場,董事會開會決定解雇蘇帥,並聘請一名能為球會帶來即時經濟效益嘅教練。董事A:「不如就請碧咸?佢話晒都算係自己人,而且講到經濟效益佢一定毋庸置疑。」董事B:「不過佢無正式帶領球隊嘅經驗,會唔會太冒險?我哋已經好幾個球季失落英超冠軍頭銜,實在無太多空間再嘗試⋯」董事C:「我同意任用碧咸,先唔好講佢可以帶俾我哋龐大嘅經濟收益,加上佢形象好又深受球迷歡迎,對我哋球會黎講絕對係好事。」經過一輪熱烈嘅討論後,最終董事會通過聘請碧咸嘅建議,並派球會CEO活華特去游說碧咸接受今次嘅任命。

活華特:「碧咸,好耐冇見。今次搵你係有一件重要嘅事。」碧咸:「係咩事?」活華特:「球會希望由下一個球季起任命你出任主帥,你意思如何?」碧咸受寵若驚:「我無正式領軍嘅經驗,可以嗎?」活華特:「董事會權衡輕重利弊,一致認同你係最佳人選,費爵爺都表示十分同意由你出任新主帥。」碧咸心知球會好大程度係睇準自己嘅商業價值,但當佢知道費爵爺都支持自己,簡直係喜出望外:「既然大家都咁支持我,我就接受依個咁艱巨而又神聖嘅任務。」活華特伸出手與碧咸握手:「歡迎你以主帥身份回歸球隊。」

碧咸執教曼聯嘅消息,直捲全球,紅魔鬼嘅球迷固然高興,而其他對足球唔熟悉嘅人亦都熱烈討論,曼聯嘅股價受利好消息帶動,大幅上漲。官方發佈會過後,碧咸受董事會邀請進行一個簡單嘅會面。董事A:「歡迎你回來,我哋唔係想干預你,不過好有興趣想知你今個轉會窗嘅收購策略。」碧咸:「現時球隊嘅陣容實力,要保住前四並非難事,但要衝冠我哋需要有實力有經驗嘅巨星,所以今個轉會窗我打算以『愛回家』為方針。」董事B:「『愛回家』?」碧咸:「即係回購曾深受球迷愛戴嘅前曼聯球星。」董事C:「咁你打算買邊個?」碧咸:「⋯」

A 朗尼
B C朗拿度
C 伊巴謙莫域

暫時以最快回覆作最終選項,大家多多支持。
a
最後,大家過住開心快樂嘅日子,完!
多謝大家
精彩過樓主嗰篇
D.碧咸

踢埋右中
b
碧咸:「朗尼,我希望收購朗尼。」董事們大為驚訝:「你確定這對球會有益?」碧咸:「收購朗尼對球會百利而無一害,佢有領袖風範,雖然佢年紀唔輕,但傳送、死球處理都依然處於高水平,加上佢有教練資格,絕對對我哋衝冠有幫助。而且最重要係佢已經唔會再要求高薪,球迷一定會歡迎佢回歸。」

當日晚上,碧咸親自致電朗尼:「朗尼,我希望你能回歸,助我一臂之力,帶領曼聯重上高峰。」朗尼:「我現時喺打比郡過得相當愉快,並非常享受做球員教練一職。」碧咸:「我相信你仍然希望證明自己有能力喺英超立足,跟隨我吧,打比郡可以俾你嘅我同樣會滿足你。」朗尼:「好,今季將會變得非常有意思。」隔日,碧咸打鐵趁熱,以二百五十萬英鎊報價打比郡,成功收購曼聯傳奇球員朗尼。

收購朗尼後,碧咸要做嘅第二件事係任命隊長,碧咸比較屬意以中場球員擔任隊長一職,副手費蘭:「你認為邊個中場球員適合擔任我哋新賽季嘅隊長?」碧咸:「⋯」

A 朗尼
B 普巴
C 般奴費南迪斯

B
連卡特
碧咸:「普巴,我希望佢能夠發揮中場指揮官嘅作用,帶領球隊衝冠。」費蘭:「普巴曾經擔任過隊長,可惜時間唔長,最終仲被褫奪埋隊長一職,你怕唔怕今次都係會有反效果?」碧咸:「普巴係當今最頂尖嘅中場球員之一,我相信將隊長責任交俾佢,對佢喺球場上嘅發揮會有正面嘅作用,加上可以令佢安心留隊,何樂而不為?」

另一邊廂,皇家馬德里向碧咸推銷巴爾,皇馬代表:「我希望能夠用現金加上巴爾,作為交換普巴嘅條件。」碧咸:「對唔住,普巴係我哋球隊隊長,我無打算出售佢。」皇馬代表難掩失落之情,碧咸:「不過,我對巴爾都相當有興趣。」皇馬代表:「此話當真?我哋可以從長計議,一千八百萬英鎊你就可以帶巴爾走,你意思如何?」碧咸:「一口價,一千二百五十萬英鎊,巴爾今年三十歲,巔峰時期已過,我嘅出價只能夠係咁多。」

巴爾加盟嘅記者招待會,人頭湧湧,球迷都爭相一睹巴爾嘅風采,大家都對依位球星能夠以超筍價加盟感到非常高興,同時亦好盼望碧咸能夠帶領球隊衝冠。一切過後,碧咸打算⋯

A 搵活華特傾收購球員嘅事
B 搵費爵爺教路指點一二
C 落訓練場行下

c
B
碧咸落訓練場行下,來到卡靈頓訓練場,回想起過往嘅點點滴滴,感觸萬千。正當碧咸陶醉於往事之中嘅時候,發現一人形單影隻,奮力咁進行緊個人訓練當中,佢就係法國前鋒馬舒亞。碧咸見到咁嘅情形,感到有啲意外,同時又非常滿意馬舒亞嘅態度,於是就行過去同佢打招呼。碧咸:「馬舒亞,你做乜咁勤力自己做個人訓練?」馬舒亞:「領隊,今季係你第一季帶領我哋,你矢志要衝冠,加上你最近收購咗巴爾,我必須準備好自己,為球隊同自己嘅位置奮鬥。」碧咸:「很好,不過我買巴爾的目的,主要並唔係要佢取代你,而係用佢黎輔助你。你係我今季嘅正選正前鋒。」馬舒亞:「領隊⋯我唔會辜負你嘅期望。」碧咸:「加油,我相信你。」

時間飛逝,一輪嘅季前集訓同準備後,英超亦準備正式開始。曼聯第一輪嘅對手係愛華頓,對手實力不容忽視。由於今季曼聯無賣出任何球員,所以陣容嘅選擇面臨所謂嘅「幸福的抉擇」,碧咸決定龍門將由迪基亞出任,後防線分別包括雲比沙卡、麥佳亞、連迪洛夫、梳爾,兩翼係一對威爾士快翼,占士同巴爾,正前鋒則由馬舒亞擔當。至於中場中嘅三個名額,其中兩個碧咸希望由普巴搭配般奴費南迪斯,最後一個防守中場嘅位置碧咸決定派出⋯

A 費特
B 馬迪
C 朗尼

b
碧咸決定派出馬迪擔任重要嘅防守中場一職,喺今季嘅揭幕戰正式開始,碧咸對全隊訓話:「依一場波係許勝不許敗,為咗完成我哋衝冠嘅目標,我哋要爭取贏波,不惜一切。」全隊球員:「係,領隊!」

好可惜,事情嘅發展並不似預期,開賽十分鐘,對方球員高文喺小禁區接應長傳,一射破網。直到二十二分鐘,對方球員高美斯接應角球頂入,愛華頓領先二比零。不過黎到比賽嘅二十四分鐘,球証哨子聲響,拎出紅牌,將啱你入波嘅高美斯趕離球場,原來佢喺一次爭頂中做出粗暴行為,侵犯麥佳亞,愛華頓打少一人後隨即改踢守勢波。曼聯一番攻勢後始終無辦法打開缺口,愛華頓喺上半場保持賽果二比零,大家齊齊返回更衣室。

更衣室中,人人死氣沈沈,無一個人敢出聲,碧咸見到咁嘅場面,知道唔做啲嘢嘅話,下半場就好難扳回一仗,於是佢諗起費爵爺著名嘅一招「吹風筒」,但係又究竟向邊個發招好呢?於是碧咸決定⋯

A 連失兩球嘅迪基亞
B 隊長普巴
C 前鋒馬舒亞

B
碧咸決定向隊長普巴發招:「普巴,你係咪忘記咗自己喺場上嘅角色?你身為隊長,好應該瞻前顧後,唔係一味顧住自己賣弄球技,該傳就傳,該射就射,該回防就必須回防⋯」碧咸一輪嘴咁講,就好似當年費爵爺一樣,普巴只得默不作聲,默默咁點頭。其他球員見到亦都唔敢放肆。時間好快就過,下半場馬上就要開始,碧咸對全隊球員講:「愛華頓依家打少一個,我希望你哋可以趁機會反擊,全取三分。」全隊應聲:「知道領隊。」

下半場一開波,曼聯全力反擊,攻勢一浪接一浪,明顯比上半場黎得更加積極。奈何愛華頓全力死守,曼聯始終無法打開缺口。黎到比賽嘅六十五分鐘,馬舒亞接應普巴傳球,長驅直進入到禁區,一射破網,曼聯追回一球。七十八分鐘,有一個罰球機會,新加盟嘅巴爾主射破網,曼聯追到比分二比二。去到比賽末段,巴爾把握對方門將碧福特嘅失誤,喺禁區執雞射入致勝一球,曼聯反勝三比二。巴爾梅開二度,為球隊帶來英超第一場勝利。

賽後,碧咸接受傳媒訪問,記者:「碧咸,恭喜你贏得第一場英超勝利,感覺如何?」碧咸:「我為球員們嘅表現咁到滿意。今場比賽喺落後兩球嘅情況能夠反勝,我非常高興。」記者:「如果要你評價今場嘅最佳球員,你會揀邊個?」碧咸:「⋯」

A 新加盟嘅巴爾
B 隊長普巴
C 入第一球嘅馬舒亞

A
碧咸:「新加盟嘅巴爾今晚表現非常耀眼,攻入兩個入球,係令球隊反勝嘅功臣,今場嘅最佳球員當之無愧。」

喺球場接受完訪問同球迷嘅歡呼後,碧咸返到更衣室內,同球員們對話:「你哋下半場令人刮目相看,攻勢行雲流水,最終我哋能夠反勝三比二,全部都係你哋嘅功勞,俾啲掌聲自己。」全場掌聲震天,顯然大家都為第一場勝仗感到高興。

回家路上,你突然收到一則短訊:「碧咸,有空來跟我喝一杯嗎?」原來是費爵爺傳來,碧咸準備⋯

A 回覆答應
B 回覆拒絕
C 直接無視

A

碧咸準備回覆答應:「好啊,我馬上過黎。」然後改往一間高級酒吧前行。黎到酒吧,碧咸跟費爵爺打個招呼:「費爵爺,你好,最近身體還好嗎?」費爵爺:「托賴一切還好,行得走得。」碧咸:「飲酒無問題嗎?」費爵爺:「醫生話唔好過量就無問題,今晚我哋暢飲一番。」碧咸:「好!」見到恩師如此盛情,碧咸都不便推卻,舉起酒杯:「乾杯!」兩人一同飲了一大口,費爵爺:「恭喜你今日贏到第一場勝仗。」碧咸:「多謝,幾經凶險,我差啲以為贏唔到。」費爵爺:「最緊要全取三分,回想當年我哋曾幾何時都經歷無數反勝,熱血沸騰嘅一刻我到今日都歷歷在目。」碧咸:「無錯,我都依然印象深刻。如今我先明白做領隊嘅難處。」費爵爺:「來日方長,大把時間你去慢慢體會。」費爵爺舉起杯又飲一口,欲言又止:「其實⋯」碧咸:「有咩不妨直言。」費爵爺:「我想同你道個歉,當年我大發脾氣,最後仲賣走你去皇家馬德里,的確我係一時之氣,太過衝動。」講完又飲一口:「估唔到今日你做埋曼聯領隊,我實在百感交集。」碧咸:「過去咗嘅事我哋不必再提,我亦無放喺心上。」費爵爺:「當初我太責怪你過於發展商業事業,但估唔到今日卻係靠你嘅商業事業救返球隊,我真係既高興又難過。」碧咸:「你咁講實在太言重,我做領隊嘅日子始終尚淺,仲有好多嘢要向你學習。」費爵爺:「當日我有份向董事會推薦你,你有咩問題,我一定會全力支持你。」碧咸見有咁嘅機會,打算向費爵爺討教有關⋯

A 戰術運用
B 管理球員
C 向球証施壓

大家多多支持。
c
c
碧咸:「費爵爺,我想向你請教一下如何向球証施壓。」費爵爺哈哈大笑:「你這小子,你可知道我在球壇打滾了多久?這可不是一兩天可做到嘅事。」碧咸:「我就係知道唔易先想請教你。」費爵爺:「首先,你要建立自己嘅威勢,這需要時間。其次,你要敢於挑戰球証,甚至足總嘅決定,你必須令佢哋懼怕你。」碧咸:「睇嚟要成為一個成功嘅領隊,我真係唔可以總係做一個爛好人。」費爵爺:「你真係有排學,哈哈。」話畢舉起酒杯,兩人又暢飲一番。當晚喺愉快輕鬆嘅氣氛下渡過。

好快,又黎到英超第二輪比賽,今次要面對嘅對手係修咸頓。碧咸沿用上場嘅陣容,希望可以再下一城,乘勝追擊。喺開始之前,黎到同球員訓話嘅時候,碧咸將會⋯

A 叫球員嚴格遵守戰術指示
B 叫球員自由發揮
C 叫助教費蘭代勞

大家多多支持。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞