[選項] 碧咸領軍紅魔鬼

887 回覆
153 Like 24 Dislike
C
c
C
Btw樓主換人蘇B咁嘅
C
B
仲唔係箭靶 Lindelof?
C
C
建議樓豬可以俾大家多d機會揀,好似最後入替Martial個到,俾下大家揀換邊個入黎,換走邊個
Anyway
碧咸:「我認為我自己需要負上最大責任,由於我上場比賽傾盡全隊之力,未有為今仗好好留力和準備,導致球員們過於疲勞,以致今仗不得不收起部分主力球員。今次雖然最終仍然能全取三分,但我已上了寶貴嘅一課。」

回到更衣室,碧咸依舊稱讚球員們嘅付出,並指出今仗能夠獲勝全靠球員們嘅努力和高度嘅集中。球員們都為今仗嘅勝出而感到高興,但唯獨坐在一角嘅迪基亞悶悶不樂,眼角滲出內疚和自責。碧咸見到此情形,走了過去:「迪基亞,怎麼了?」迪基亞:「領隊,對唔住,如果唔係我,今場唔會失三球咁多。」碧咸:「我知道你係完美主義者,但三個失球並唔係你一個人嘅責任,你無需太過自責。」迪基亞:「但我把守最後一關,始終都係與我有關。」碧咸:「無錯,作為一個龍門,要保持不失,係應有嘅態度,我好高興你對自己有咁嘅要求。但球季仍然漫長,如果我哋只在乎一場球賽嘅得失,未免太過短視。況且我需要我嘅正選龍門要有強韌嘅心態同積極嘅鬥心,你明白嗎?」迪基亞:「領隊,我知道應該點做。」碧咸:「畢竟我哋今日都係贏咗比賽,好好同隊友們享受一下。」迪基亞點點頭,然後搭著連迪洛夫的膊頭去沐浴更衣。

經過今仗嘅教訓,碧咸明白自己喺排陣調動上,未如想像中理想,於是碧咸找來助教費蘭討教一下。費蘭:「其實我認為排陣上問題不大,換轉係我都一樣會作出咁嘅安排。我認為問題在於臨場調動方面欠缺彈性。」碧咸:「可否再說明一下?」費蘭:「我哋做每場做嘅賽前準備,由於比賽存在太多因素,未必每次都如我哋所預測一樣。當我哋發覺球隊踢出黎同部署唔一樣嘅時候,我哋就應該撥亂反正,及時作出修改,必要時就一定要狠下心腸,切勿太過優柔寡斷。」碧咸:「嗯,我明白了。」

週中又有英超比賽,今場主場迎戰嘅對手係踢多我哋一場,但少我哋一分,排喺第二嘅阿仙奴。今場絕對不容有失,因為一失分我哋就會將榜首之位拱手相讓俾人哋,所以球員都落力加緊訓練。碧咸亦比早幾場賽事緊張,收起平日一貫嘅笑臉,認真嚴謹地指揮著操練嘅進度。今課操練過後,碧咸沒有馬上離開,並與教練團商討陣容安排。經過眾人嘅討論後,碧咸最終打算排出⋯

A

B

C
C
btw 點解唔可以shaw打番左閘 出番個中堅
b
b 對top 6出三中堅通常都冇死
無 費南迪斯喎
A
C:翼位太多人martial唔係柱躉,咁多傳中冇用
B冇bruno
B,打來回高速球
三中堅無法主攻
好容易跌入主攻陷阱
而且打反擊需要倒三角形結構
不過我係阿狗 所以揀B
A
C
我幾鍾意威廉斯,同埋發覺用梳爾打中堅有意想不到嘅效果
碧咸最終打算排出三後衛嘅陣式,以加強防守力,應付即將來臨對賽阿仙奴一戰。

「歡迎來到週中嘅英超直播賽事,榜首大對決,曼聯主場迎戰阿仙奴。雙方由開季至今都大打進攻足球,曼聯分別喺皇家馬德里同多蒙特分別購入巴爾同查頓辛祖,大大加強咗側擊能力。至於阿仙奴則從切爾達收購咗前鋒艾斯巴斯,至今上場九場錄得七個入球四個助攻,實力不容忽視。」「係啊,雙方收購都踢出身價,而且兩間球會都一直係競爭對手,新仇舊恨之下,大大加強咗今場比賽嘅觀看性。」「好,我哋介紹一下由碧咸帶領嘅曼聯同阿迪達帶領嘅阿仙奴,雙方分別嘅出場陣容⋯」

碧咸此時喺更衣室,同球員作最後嘅訓話:「依一場比賽,唔只關乎榜首之位,仲係第一場正式對戰列強嘅比賽。你哋要打得前精彩,贏得漂亮,唔好辜負一班專程過嚟睇你哋嘅球迷,知道嗎?」眾球員高呼一聲:「知道!」然後便準備出場迎接今場比賽。

喺出場通道中,碧咸迎來對方領隊阿迪達,大家識英雄重英雄,來個先禮後兵。大家先握個手,阿迪達:「今場將會係分出誰更加配得上踢而優則教。」碧咸:「個人榮譽我不在乎,我只在乎球場嘅演出。」阿迪達:「哈哈,就睇下你教嘅球隊出色,定係我教嘅球隊厲害。」

比賽喺球証吹響嘅笛聲下正式開始,碧咸已喺球場邊線指揮著,一刻都唔敢鬆懈落嚟。直至比賽嘅七分鐘,普巴一次攻門,對方龍門萊諾雖然將球撲出,但梳爾後上迎來機會,攻入自己今季嘅首個入球。之後比賽互有攻守,雙方鬥個你爭我奪,就連邊線嘅碧咸同阿迪達都忙個不停,一時指手劃腳,一時大呼大喝。比賽嘅三十二分鐘,阿仙奴小將馬天尼利接應比比嘅傳球後,成功避開麥佳亞嘅攔截,一射破網,為阿仙奴追平比分一比一。之後接下來嘅比賽雖然緊湊,但雙方再無攻入任何入球,比賽暫時以一比一完結上半場。

碧咸知道今仗非勝不可,想起上次費蘭嘅勸喻,換人要夠狠夠準,所以一直盤算著究竟應該怎樣作出一個合適嘅調動,考慮過多重因素後,碧咸最終決定⋯

A 連迪洛夫 <-> 般奴費南迪斯
B 普巴 <-> 格連活特
C 雲比沙卡 <-> 占士
A
A
A
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞