[選項] 碧咸領軍紅魔鬼

887 回覆
153 Like 24 Dislike
A
碧咸叫球員嚴格遵守戰術指示,務必今場要贏得比上場更加穩陣,更加有說服力。球員們紛紛表示了解,亦表示會奮力一戰,絕對唔會令球迷失望而回。

今場比賽喺開賽嘅時候,曼聯便一面倒壓住修咸頓黎踢,比賽十二分鐘,般奴費南迪斯接應普巴嘅長傳,插水式一頂入網,為曼聯領先一比零。二分鐘後,又係般奴費南迪斯,喺中場攞到波後,避開對方球員羅美奧嘅攔截,然後一腳遠射,應聲而入,曼聯領先到二比零。由於早早領先,令球員們都有點鬆懈,比賽黎到四十二分鐘,對方球員阿當斯喺禁區一次機會,追回一球。半場曼聯暫時以二比一領先,返回更衣室。

碧咸首先讚揚般奴費南迪斯嘅表現,然後便提醒各位球員要注意唔可以鬆懈,因為一不留神,好容易俾對方有機可乘。球員們都唔敢太過輕敵,聽過碧咸嘅訓話就精神奕奕咁返回比賽場。奧脫福球場坐滿球迷,為主隊球員吶喊助威,好快下半場就正式開始。比賽緊湊起來,雙方都互有攻守,五十四分鐘,般奴費南迪斯連過幾人後,一射破網,個人上演帽子戲法。不過修咸頓亦唔係省油的燈,六十二分鐘,又係對方嘅阿當斯,喺禁區再次把握到機會,再入一球,為修咸頓追到二比三。比賽又馬上緊張起上嚟,雙方都希望獲勝,直到七十九分鐘,馬舒亞接應巴爾嘅頭槌,窩利抽射入網,為曼聯鎖定四比二嘅比分。球賽再無半點懸念,修咸頓縱然有一兩個反擊嘅機會,都因為迪基亞而一一化解,最後比賽亦以四比二嘅比分宣布完場,全場球迷掌聲雷動,高唱歌曲讚揚般奴費南迪斯同領隊碧咸。

賽後,你讚揚球員嘅表理出色,再次表揚入球功臣般奴費南迪斯同馬舒亞,球員們會好高興,更衣室彌漫著一片熾熱嘅氣氛。有鑒於連續兩場比賽都同樣失兩球,助教費蘭有感情況並不太令人滿意,碧咸同意費蘭嘅睇法,便叫卡域克等教練一同開會,研究後防組合是否需要更換。最後碧咸認為連迪洛夫喺兩場比賽都表演一般,其他教練都表示認同,碧咸決定下場換人,而人選就係⋯

A 拜利
B 鐘斯
C 杜安沙比

大家多多支持。
A
碧咸決定下場用拜利代替連迪洛夫出任正選中緊嘅位置,並告知拜利,叫佢做好準備。拜利感到非常意外,唔諗過自己會有機會打正選,於是便答應自己會竭盡所能。碧咸感到十分滿意,便拍拍拜利的膊頭,以示鼓勵。

下一場比賽嘅對手係般尼,雖然對方實力並不算強,但碧咸依然希望改善失球同防守嘅問題,所以特登喺今次嘅常規訓練加強有關防守嘅練習。拜利由於知道自己有得踢正選,所以表現非常落力,仲差啲又整傷自己,好彩都係有驚無險。

轉眼又黎到比賽嘅時候,碧咸領住大軍步入更衣室。正當各位球員都正在更衣準備之時,突然碧咸發現有兩位球員躲在一角,好像在纏綿一樣,原來是迪基亞和連迪洛夫,難道隊內嘅傳聞係真嘅?連迪洛夫:「今場領隊唔出我⋯」迪基亞:「唔洗灰心,只係你積極投入訓練,好快就會贏到領隊嘅信任。」然後佢哋擁抱在一起,碧咸見到咁嘅場面,打算⋯

A 視而不見,聽而不聞
B 問:「你們在幹麼?」
C 問:「打車輪做乜唔預我?」

大家多多支持。
c
碧咸問:「打車輪做乜唔預我?」兩人尷尬地笑,齊聲答:「好啊,下次先啊。」然後便急急腳離開。碧咸唔知好嬲定好笑,於是便跟著離開,準備出場迎戰般尼。

比賽正式開始,球來球往,兩邊都互有攻守,曼聯係比較佔優嘅一面。由於球隊過去一週都有加強訓練防守,今場表現可以話滴水不漏,防守球員都有好出色嘅演出。上半場完結,比分保持零比零,般尼都未有一腳具有威脅性嘅攻門。

更衣室內,碧咸大讚球員防守做得好,下半場要搵機會取得入球。進攻球員都蠢蠢欲動,希望為球隊爭取入球。下半場開始,曼聯明顯採取攻勢,攻勢一浪接一浪。黎到七十二分鐘,占士接應般奴費南迪斯嘅傳球,喺禁區內射門,一射破網,曼聯領先一比零。過多幾分鐘,般奴費南迪斯一次個人表演,連過兩人,直入禁區,大力一腳,再次幫曼聯入球,曼聯最終亦以二比零嘅比分贏波。

碧咸喺完場後,接受採訪,被問到今場以不失球贏得比賽,最大功勞嘅係邊個,碧咸答:「⋯」

A 迪基亞
B 全部防守球員
C 教練團隊

大家多多支持。
B
碧咸:「今場能夠保持不失球,最大功勞嘅係全部防守球員,因為佢哋能夠謹守崗位,保持默契,互相協防,最終保持不失,係今場全取三分嘅關鍵。」之後碧咸又被問:「曼聯暫時喺英超賽程三戰三勝,表現不俗,你認為最大嘅對手係邊個?」碧咸:「我認為係自己,只要能做好本分,踢好每一場比賽,要奪冠並非遙不可及嘅事。」

返到更衣室內,助教團為今場能夠保持不失感到非常興奮,一同和球員們熱烈慶祝。碧咸見到咁嘅情形,都被在場嘅氣氛感染到,加入埋慶祝嘅行列。此時,教練卡域克停咗落黎,拉了碧咸到一旁:「領隊,有啲說話想同你講。」碧咸:「⋯」

A 咩事?
B 有咩一陣再講
C 有咩聽日訓練場上講

大家多多支持。
a
碧咸問卡域克:「咩事?」卡域克:「由於你喺過去嘅轉會窗無賣人,我發現我哋嘅中場球員有人滿為患。為咗解決依個問題,你必須考慮將多餘嘅冗員賣走。」碧咸表示同意:「咁你認為我需要賣走邊個?」卡域克:「個人首推連加特,其次嘅就係皮里拉,趁住佢哋仲係當打之年,有報價就必須考慮。」碧咸點點頭,進入思考當中。卡域克:「連加特經常顧住玩IG同發展個人品牌⋯」碧咸打斷左佢:「咁我自己都係咁。」卡域克有點尷尬:「我並唔係淨係針對依啲,而且佢場上無表現,訓練態度亦唔得積極。」碧咸:「咁皮里拉呢?」卡域克:「佢亦都係有類似情況,不過佢態度較連加特積極。」碧咸聽完卡域克嘅意見,就表示⋯

A 會考慮佢嘅意見
B 否定佢嘅睇法
C 留意二人訓練再決定

大家多多支持。
c
C
聽完卡域克嘅意見後,碧咸表示會留意連加特、皮里拉二人訓練嘅表現再決定。

黎到每週嘅常規訓練,各位球員都準時抵達訓練場,唯獨連加特、皮里拉二人姍姍來遲,連加特黎到訓練場仲喺度玩緊電話。做熱身嘅時候,佢哋兩個又顧住踢喺一旁傾計,完全唔跟教練團嘅指示。到正式分組訓練時,碧咸發現連加特好快就有體能不足嘅情況,而皮里拉就表現尚算合格。可惜當佢哋兩個走埋一齊嘅時候,又喺度練埋晒啲唔知係玩定點嘅花招,碧咸喺依個時候實在忍無可忍,大喝:「認真啲啦!」雖然佢哋兩個都即時收斂返少少,但碧咸已經決左喺下個轉會窗⋯

A 賣走連加特
B 賣走皮里拉
C 賣走晒兩個

大家多多支持。
c
赫然發覺負評多過正評,而且睇嘅人數好少,我好有心機寫㗎,各位俾個正評、留個言支持下
你揀第一個回嗰個選項
頭兩個都鳩回,降班冇難度
回覆人數太少,我只能揀第一個回覆
我目標衝冠㗎,希望唔會降班喇
加油,一直有支持
屌你場場都贏哂
有文未
一直都留意到,多謝
僥倖,頭一兩場贏得好險
盛怒之下,碧咸已經決左喺下個轉會窗賣走晒連加特同皮里拉二人,並暗暗盤算從青年軍中提升邊個上黎。

踢咗幾場英超比賽之後,跟住要踢嘅就係歐霸嘅第一輪比賽,對手係立陶宛嘅扎爾吉里斯。雖然對手實力唔強,但碧咸深知驕兵必敗嘅道理,唔敢鬆懈,依然排出強陣去迎戰。助教費蘭曾向碧咸請求,希望今場能夠做臨場指揮,所以碧咸就同卡域克等教練坐喺後備席上觀看比賽。

一開波唔夠四分鐘,隊長普巴喺禁區接應馬舒亞嘅傳球,避開對方嘅守衛,一腳勁射,將波一送入網,曼聯喺開段領先一比零。去到十八分鐘,班頓威廉斯一記長傳,傳到馬舒亞頭頂,一頂而入,曼聯擴大比分,領先二比零。之後嘅比賽都陷入膠著嘅局面。半場休息時,碧咸提醒球員們要提醒精神,唔好贏頭輸尾,球員們都一一聽命。下半場開始,球員們都好希望爭取更多嘅入球,場邊嘅費蘭亦一時大聲吆喝,一時指手畫腳,命令球員要跟隨戰術指令。七十四分鐘,巴爾接替馬舒亞嘅頭鎚傳球,一射破網,曼聯贏到三比零。直到完場之前,球員們都非常積極進攻,但都無辦法再下一城,比分保持三比零完場。壓倒性贏得漂亮嘅同時,遺憾嘅係後備入替嘅朗尼因傷被迫提早離場。經隊醫診症過後,朗尼需要兩個月時間先可以恢復全面操練。

賽後記者會中,有記者問到用咁強嘅陣容出戰第一輪比賽,會否有點劏雞用牛刀。碧咸:「比賽結果證明,作最好嘅準備往往係致勝嘅關鍵。」另有又有記者問到,反正已好大機會晉級,加上有主場之利,下輪比賽會否改用副選陣容出戰。碧咸就回答:「⋯」

A 準備最好嘅球員先有機會正選出場
B 任何球員都有機會擔任正選
C 暫時唔方便透露任何戰術安排

大家多多支持。
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞