『薪火post』BNO 續期資訊(76) 早續早享受,遲續有排受之查理斯王子中左CCP Virus

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
續緊...等緊process

佢哋做嘢,真係幾俹簁㗎!
其實doc咪有case,話就算手上無bno在手,只要查到你有登記過,就係大英子民,大使館一樣會協助幫手。以呢到申請史嚟講,如果曾經有bno,當然去大英使館幫手啦,如果懷疑有,都應立即去SAR,有封官方回覆電郵,答話你有嘅話,好可能就上到機了。仲等港共?蚊瞓啦!
好多人唔識,以為自己係中國人,英國唔理你係二等公民。其實救人又點會理你係唔係二等。只係某些強國先會讓領導先走。
最好就自己至少留住Passport number響身喇
其實應該有名就得
我二十年前個本passport number同而家個本都唔一樣
你覺得世界上無人會同你同名同姓?
新聞講有人有過期bno上機
其實帶埋去咪得囉,好多去開旅行嘅,身上帶齊兩本並唔出奇,尤其係要穿梭唔同國家。至於過期嘅,當然應該續咗佢,未續嘅,影定個影像或抄咗號碼都未必即時有用,因為過晒期系統未必即時搵返呢啲嘢,而且個樣又唔update,無辦法中只有盡量搵啲幫到自己嘅證據,去大使館尋求協助,咁可能要啲時間核實身份,不過係嘅個身份一定核實到,最緊要唔係只得bdtc就得喇。
如果你哋有留意呢份嘢嘅話,其實你本英國護照過期與否、是否用英國護照入境根本唔重要。所以點解有人用影印本就上到機,其實蘋果日報所講嘅僥倖先上機。

If you are a dual British national in a third country (that is, a country of which you are not a national), we will offer you our full support. You do not need to be travelling on your British passport.

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/822887/Support_for_British_Nationals_Abroad_Main_Guide.pdf

至於有幾多資料先有用,如果用非英國護照入境第三國,我諗你最好當然係好似嗰個人咁有影印本,但係我覺得最差嘅情況係你有名同香港身份證號碼就已經夠查到你身份。

(當然我哋永遠都係唔會建議大家無事就用特區護照,有事就求英國領事協助,總有場合你無辦法選擇邊個國家嘅領事協助,直接搵你用邊本國家嘅護照入境就搵邊個國家。要確保領事保護由英國提供,請使用英國護照入境第三國)
好似仲話係photocopy
總之bno撚係出邊出事係無得輸
如果你哋有留意呢份嘢嘅話,其實你本英國護照過期與否、是否用英國護照入境根本唔重要。所以點解有人用影印本就上到機,其實唔係蘋果日報所講嘅僥倖先上機。

打漏咗兩隻好重要嘅字
黨報01直頭用搭順風機黎形容
好多人仲係停留喺passport過咗期=冇咗個國籍嘅思想上高
因為佢地認為bno甚至bc都只係旅行證件
如果班機爆晒BC , 會唔會扔低bno
咁咪派多班機囉
最多加開多一班或者搵人幫手
bno都有權得到英國大使館既服務
其實對BC好唔公平,我地一蚊稅都無交過俾英國政府
領事保護嘅費用本身唔係黎自稅收支撐而係黎自護照費用,所以其實係對我哋唔公平先啱

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/118636/17949-breakdown-costs-passport.pdf
順帶一提,如果有人話英國政府借BN(O)賺香港人錢,直接貼呢個breakdown 畀佢睇就得,雖然年代久遠,啲百份比同價錢已經唔同咗,但係萬變不離其中。有需要嘅話,我可以入一次FOI問依家嘅狀況都得 。
呢個會唔會將來可以放埋喺頭 po 入面?
呢樣真係唔知,我都以為係靠稅收黎 support 領事保護
仲未in process
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞