『薪火post』BNO 續期資訊(76) 早續早享受,遲續有排受之查理斯王子中左CCP Virus

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
巴打幾時寄?
點解5月中就deadline?副簽攪左好耐?
根據之前有位巴打,剛過期之後先寄到嘅報告,都只不過係填過paper form!加上疫情情況,相信你就算過期,都會通融唔使俾多一次錢,大不了填過paper form啫,另外如果有副署要求,留返個e-copy,有乜事到時再簽過,同埋問埋佢呢張表仲收唔收貨,因為正常填表,要另外交相同副署於相片背面,麻煩啲囉。
依家應該就會特事特辦啦,唔好有太多顧慮住
我封郵件自12/3到達香港物流中心後一直冇郁過....
MP 係冇辦法理嘅,因為MP只能夠處理居住佢自己管轄範圍嘅居民投訴。

住外國基本上冇辦法搵MP。

一般黎講,你有send BC registration cert,或者之前個本係BC,佢做錯左,投訴比HMPO已經夠料處理
唔會嘅,你比返個Royal mail嘅tracking link佢證明你d郵件係比Royal mail嘅Service provider(即係Hongkongpost) 因中國病毒而hold住,佢地會有另外處理方案嘅

另外,如果係特快專遞被delay導致申請被取消,可以向郵局索償,最高賠償額$1500足夠cover你個申請費,同埋重新影相,影印嘅錢。
一般黎講,你有send BC registration cert,或者之前個本係BC,佢做錯左,投訴比HMPO已經夠料處理

呢句應幫到以後搞錯新首請bc嘅人手!有bno而又有bc身份嘅,好幾次搞錯咗!變咗續bno。但系統低能,令問題總是常出現。
3月23號 process 到宜家
正常?
會聯絡副署人關於申請人啲咩資料?
有無人試過?

會寄信去副署人工作地址
3月17號Application being processed到依家冇郁過
好心急
其實係BC同BNO係兩個DATABASE,啲文件正本仲放响香港高級專員公署 aka 英國領使館,系統資料冇統一處理,加上同事新手未見過BNO,好多時會出錯
寄信去會叫佢填d野?
我驚我個副署人唔識覆 證明唔到我身份
放心啦,無人報告過要答一啲佢唔識嘅嘢,而且問嘅亦未必關於你嘅嘢。
嘩!咁耐以嚟終於有人講一啲似係內部嘅嘢!首次疑似證明舊bno資料無入落hmpo現系統內。

即係lost case,要返嚟香港搵返資料返去hmpo?

問題唔在於PE新唔新手,而係有啲有居英權之類bc,佢無申請過bc護照但有bno,想申請bc時當bno續證處理,因為系統自動分配,無申次申請bc選項。不過有申請人寫信講明新申請bc,但都錯!

有人報告過親戚攞本ci去續咁本bno返嚟!你話PE同事新手,有無咁嘅機會,ci當咗舊bno?

有人無俾本included child 嘅bno返去,對方話佢不合資格續證,結果要俾多一次錢,寄埋嗰本bno去先批到!你認為咁有無得回水?

你覺得Included child case係咪麻煩好多?尤其是無舊bno在手嗰班。

有case身分證大法唔中7-97前簽發,其餘中晒,結果續到證!估計會有咩原因會有咁情況?

我哋歸咎以上情況係因為hmpo做嘢俹簁.......

今日終於轉 received documents
係咪要再等三星期轉being process
正常
19都未批
終於有email
搵咁多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞