『薪火post』BNO 續期資訊(76) 早續早享受,遲續有排受之查理斯王子中左CCP Virus

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
無得驚亦唔需要驚,郵政系統會慢,但慢唔等如失!依家非常時期,大家咪俾多啲耐性囉!你有掛號有得追查,仲有賠償條款,有咩好驚?就算舊證真係寄失,最多咪去報失,當然少樣紀念價值嘅嘢囉。仲有唔需要擔心90日問題!如果情況差到hmpo都要停,90日就唔會係極限,而且有乜事,webchat 又好e-mail都好,有得聯繫講明理由,應該唔會限死大家,始終呢期大家都明咩事。當然,寄咗啲正本出世紙等文件,係驚嘅,不過驚hmpo唔見多過郵局寄失囉。
天佑女皇 God save the queen
有無巴打最近bno approve 左

已經收到新bno, 但係其他文件仲未寄黎?
其實唔係一齊收,係非常之正常!相隔一星期係等閒事。而且先後次序無一定。
我懷疑QUEEN都有中只係冇公佈
你唔知?
thx

我知分開寄, 不過收左bno 成個星期都未有original documents 既dhl sms
而家唔知hmpo 仲有無開工?
真心唔想女皇中,佢咁大年紀怕佢捱唔到
查里斯7幾中左都大獲
你個份Hmpo幾時收到?
23/3 received
24/3 being process
其實官方guidelines入面嘅12個月內地址證明係純粹example
還是係一定要用個d先接受
記得之前續無話一定要用個d
HMPO有權reject
星期五岩岩收到 同大家分享下
由於個po真係太長
淨係快睇左一開頭整合 所以有d位交左先知錯左
舊果本係廿幾年前整過就冇再renew
一早唔知去左邊
入正題
2月7號submit
有冇過uk passport答左有
答左Lost
問有冇cancel到- 因為真係唔肯定 所以揀左yes
(後尾仔細追返po先知原來要去check左先
住址證明交左銀行信同公司稅單
冇叫我俾父母資料

本身搵左有bno既fd幫手副簽
一黎佢係bno 二黎係岩岩冇做野
咁岩有親戚係愛爾蘭返香港 2月中返去
所以都托左佢幫我帶去愛爾蘭搵人副簽同寄
當然搵果個人係我都識而且完全fit到要求
搞搞下成3月頭先寄出
兩份副簽都寄左

3月10號HM收到
3月23號HM send email黎話我上一本passport係廿幾年前 所以attach左張LS01黎叫我盡填然後寄返去
填左8成就寄左去
同時email左個copy過去
第二朝一開工佢就覆email話approved

過程比想像中簡單
希望大家都成功
19號開始process仲未approve希望呢個星期攪掂
我收齊文件都等個成個月先prove, 個個都唔同
滯留秘魯 你問我答
https://lih.kg/1949596

重點:

而有BNO嘅 有d已經跟咗英國包機走 250鎊

支那廢政府:人命?值錢咖咩?幾錢斤?
我知係12個月內
但銀行月結單佢依家又唔包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞