『薪火post』BNO 續期資訊(76) 早續早享受,遲續有排受之查理斯王子中左CCP Virus

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
我都知我只係覆緊上面位巴打
提大家hk post都停埋speed post姐
如果大家要寄就盡量用呢位巴打所提及既速遞公司啦
好!唔該晒
中晒
不過我睇完doc 好似見唔到咩係SAR
可唔可以解釋
2.直接向英國提出 SAR (Subject access request)

主權移交時超過11歲或不清楚閣下是否有英國護照請參考以下方法直接向英國提出SAR (Subject access request) ,查詢英國政府是否有你英國護照 ( 包括BNO ) 的記錄。

如閣下是 INCLUDE CHILD ,是不會有英國護照 ( 包括BNO ) 的記錄。

”If you wish to know if you have had any passport in the past, you will need to send a SAR (Subject access request). This will give you information you require.”

“Please send your request to the following email address: DPA.Queries@hmpo.gov.uk”
“Please provide your full name and date of birth, also your country of birth. You will need to state exactly what information it is you are required to provide.”

合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
請善用ctrl+R功能
香港郵政成日要依賴中國郵政,自己又搶唔到貨運機位,今次乃哂野,停Speedpost, 停空郵去英、美、歐......;

順豐都大獲,自己有飛機,但好多國國家因疫情唔俾佢架機降落,令到大幅延誤,一樣要撲其他貨運機位,成本大漲;

FedEx, TNT, UPS暫時最好野,D貨機叫做正常運作,速遞英、歐、美、加都暫時正常,少Delay, 價錢亦沒有大幅上漲。
(你去香港機場網站,仍可見到
FedEx, UPS
有專屬貨機來往台北、美國孟菲斯、加拿大安大略、德國科隆[應該可駁其他貨機去英國]等地)

寄BNO相關文件呢啲重要野,都係用番有專屬飛機、仍正常升降既速遞公司。
請善用ctrl+F功能
啊該晒!
普通掛號ja
又比你見到

我慢慢等都得
有排都唔洗去
郵局嘅局限就係咁,佢收咁多郵費,係應付正常情況。其實自從舊年多人續,情況已經唔正常,但一兩個工作天,都仲上到機,係英國消化唔切,偶有慢件!香港郵政應該係無靠內地,郵件好少陸運要經大陸,主要國家海運居多。另外,香港仍於萬國郵盟內,有獨立會籍!
幫老母搞
TNT 14號show簽左收
但email繼續叫我send document
正路係咪預佢會慢update?
HMPO簽收咗件十四日後先UPDATE
成個HMPO可能都係WFH
唔該晒你
咁我慢慢等

啱啱都想問, 唔該哂你呀.
其實頂置有
OH... 唔好意思. 我自己碌去睇睇.
咁有排等啦一定
我3月11日寄空郵掛號,等左一個月都仲係處理中心
忍唔住上星期退左件
今日fedex 寄走.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞