『薪火post』BNO 續期資訊(76) 早續早享受,遲續有排受之查理斯王子中左CCP Virus

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
咁貴嘅?一份申請?
一份,我唔知之前同其他公司幾錢
三百幾正差唔多啦

而家FedEx 開新acc 好似有六折
今次係我第N次幫屋企人續BN(O), 但之前N次都係用舊系統(最後18年中). 嗰陣時個system問長問短, 好多資料要入...
今次第一次用新系統, 我想知係咪除左副簽表之外申請人係咪已經唔洗簽任何 form? (反而咩都唔問仲淆底)
仲有因為今次幫阿爺續, 佢有BDTC-HK 入籍証書但我唔想寄, 可唔可以搵老闆 (CPA in England) 做 Certified Copy?

剛剛Google 到有間叫https://spaceship.hk/ 的國際快遞寄件預約平台‎...
可唔可靠,見Unwire 都有訪問....
便過親身去快遞收件中心,兼可上門收件...
https://unwire.pro/2019/09/25/spaceship/startups/
https://www.youtube.com/watch?v=ZXMfD_T4wsw
其實佢都唔算平好多
寄fedex 都要成$300
用咗多年BNO passport出入英國及歐洲神根區各國, 基本上在英國出入境既經驗都係類似, 常常叫我排UK/EU/EEA passports隊伍, 最後當然不能e-gate, 要去人手隊伍以人工chop印, 但一般來說好順利.

歐洲方面, 東歐、南歐一般直行直過, 有時chop印, 有時他們忘記了chop印就我提佢. 北歐就麻煩一些, 試過在芬蘭轉機,當然要先入境神根區再轉others European flights, 入境時直行直過, passport control忘記了chop印, 因當時我趕住轉下一班European flight, 無留意就快快去轉機.

到回港前, 又係經芬蘭轉機回港, 要出境神根區,passport control職員問我為何之前入境神根區沒chop印, 我同佢講, 他們passport control職員當時沒有這樣做, 所以他最後直接放行, 同埋講返正好快Brexit, 下次我來神根區應該may be會入境chop印.

到去年中經Denmark轉機, 因delay咗Brexit, 未脫歐, 但持BNO passport入境神根區, 佢問我是否入境Denmark還是轉機, 我話去Norway, passport職員說快Brexit, 加上去非歐盟國(non-EU)但係神根區(Schengen)既Norway (EEA), 都係幫我chop番個入境印 (我都唔知佢識唔識分BC or BNO passport). 轉機去Norway, 雖則不會再有passport control, 但在落機bridge有兩個機場staff真係在逐一check passport, 我前面持其他passports(包括中國護照、中東國家護照等)的人check得比較耐, 他們見我給排後面的人持UK / EU other countries' passports, 叫我們check 先, 基本上睇我的UK passport封面,已放行, 入去轉機/入境大堂.

UK, Ireland, EU, EEA, Schengen Area, 歐元區(Eurozone)...etc., 其實如果少去歐洲的話, 真係唔知固中分別, 而各歐洲國家的人對BNO passport的理解亦不同, 好多人唔識分BC, BNO, 加上直家Brexit, 仲複雜.

(例如UK非EU, 非EEA, 不用歐元, 不是Schengen Area,
但和Ireland(EU)沒有border;
Ireland是EU, 用歐元, 但不是Schengen Area; Norway非EU[是EEA], 不用歐元, 但是Schengen Area; Germany則是EU, 用歐元, 是Schengen Area, Denmark是EU, 是Schengen Area, 但不用歐元...etc.)
九萬幾種情況, 要心水清才掂.
直情貴咗,之前睇過唔使3舊,不過好似多咗ups揀,都算平,TNT直情抵玩。其他速遞商就唔熟,不過有啲巴打有用過aramex,寄其他地方都無問題。
新系統唔使申請人簽名。

你阿爺有無舊bno?有就張入籍證書基本上無用,唔寄或你可以寄彩印佐證。至於搵人certify true,其實佢網頁係有講,你自行參詳:

https://www.gov.uk/certifying-a-document
咁新系統真係好方便。同埋唔該晒你答覆俾我參考。

阿爺自己都有BNO(佢一路都唔信中共咁好死一國兩制所以入籍),幸好我屋企對於生死國籍文件好認真咁保存得好好,所以咩文件都有,只需要照單執藥即得。
阿爺嗰一輩仲成日曬命咁同我講二十幾年前佢喺灣仔球場排隊打交入籍攞返黎,佢個英國國籍得來不易。
荷蘭TNT 已被美國FedEx收購,所以係共享運送網絡。
TNT係會平一D,但如果果排貨件較多,FedEx的專機會處理FedEx Priority件先,之後才俾位TNT貨件。

當然TNT自己本身都有一些專機, 若剛剛match到TNT專機航班,運輸時間也快。

UPS都係另一個選擇,同FedEx, DHL有得揮(都係2-4 working days)

Aramex我用過由英、美寄件來港,會平D,
但因為一定會去Dubai做中轉,整體運送時間會耐一些,我唸around 7-8 working days係正常。
但佢真係5號之後就無再派過.....
巴打你嘅分析絕對幫到後面嘅巴絲去揀,尤其是郵局停晒空郵,想快啲但預算唔夠多,都有幾個選擇。

TNT個名應該慢慢會淡出,不過以前做速遞有自己運輸隊伍,其實專做工商佢哋都唔差,不過廣告多數見DHL/FedEx/UPS,啲人唔多認識佢,合併之後亦都唔需要再識佢。

舊年資訊正價講係UPS最平,跟住FedEx,最貴DHL,後來有人話中介平,近期有報告開FedEx戶口仲平。想快嘅選擇壞嚟越多,仲可以一齊寄,如果識得有朋友做呢啲公司,仲可以員工價添。其實速遞真係唔係得DHL一間嘅,雖則佢係做得好好。
其實如果有續開,一般最基本要嘅文件就係舊bno,身份證正背面彩影,地址證明,同特衰彩影(如有)。係太耐無續先再加埋副署表,其他文件其實都同續證無關,但因為系統一概歸入於首次申請,就要求多啲次要文件,實際呢啲文件如有需要,已於申請時交齊,不過系統照出咪盡交,交唔到寫信解釋埋,唔好交多無要求嘅嘢,咁對成個申請係workload最低,幫助批核。
我阿爺年紀好大行動不便所以好多好多年冇出國,所以冇續,結果當左係First passport。所以今次續可以話係政治上需要同表態(做大個全體有效BNO人數)多於出行便利。
我地好乖揸正要做 subject to immigration control

我都係呢D咁既人...去歐洲次次都排all passport條隊
我個朋友想續返本bno,佢亦都有廁版但係佢唔見咗。想問下到時申請續嗰陣洗唔洗申報返佢係有廁版?
唔見咗HKSAR passport, 可向入境處或警方報失。

因為申請BNO時只須提交other uncancelled passports副本給UK,既然報失咗HKSAR passport後,即沒持有valid other uncancelled passports,
所以不須提交資料給UK.
你阿爺係唔係佢?
星期一約FedEx上門收件
$220左右 (做會員)
昨日email通知話送左件 (前後4日)
Spaceship TNT可以2百鬆
97前從來無bno 不過係included child ,係咪都要報失先 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞