『薪火post』BNO 續期資訊(76) 早續早享受,遲續有排受之查理斯王子中左CCP Virus

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
由於CCP Virus全球爆發影響
HMPO簽收咗件十四日後先UPDATE
成個HMPO可能都係WFH
你的申請可能兩到三個月先收到新護照

HK POST寄咗既空郵郵件但之後個暫停左既,會轉做平郵寄
但無英國
未上機可以打去郵局話要求退件

建議使用DHL或FEDEX
吓,乜home office依家咁既咩,佢整錯咗要人俾多次錢整架?
你揀錯續BNO
就當只係續BNO
申請第一本BC唔係續期
你爬吓文,就知唔少苦主,尤其係有bno,但又發現自己原來合資格攞bc嘅一班!系統自動分配嘅,你揀唔到續定係新申請,所以有前人問過,話寫信講清楚自己申請bc,但佢都係續咗bno返嚟,結果就聯絡返,話寫咗信,嗰邊最後認印錯。有啲試過返嚟,話佢係續證,closed file要俾錢做過!其實呢啲case係應該投訴,據理力爭!應該有機會攞返本啱嘅!重點係有寫信講明自己申請bc,無呢?就盡快聯絡,話佢哋知因為系統問題,唔知會唔會分錯,希望佢哋唔好搞錯變成續證!
六級國籍法惹的禍
各位巴絲打,我BNO名係Chan Tai Man
但香港身份證同護照英文名叫Chan Tai Man Peter
我New passport details既First and middle names應該寫 Tai Man 定 Tai Man Peter同埋Is this name on your birth or adoption certificate?
Yes定No
正常你要加返Peter!
咁你出生紙有無Peter吖?有就有無就無。
無,係換身分證加了
條問題你識答啦,後續請睇doc了解有咩辦法處理。
OK THX
我用Fedx寄,佢地簽收左,佢地話寄過信比我,我冇收到,寫左幾次enquiry去都冇人覆, 而家trecking system 又話Details not found, 會唔會close 左file
你講你過咗90日期先寄到定點?其實佢哋有回過其他巴絲,呢段期間會延長回覆期,至於點操作,可能之後hmpo佢哋會話返你知。根據之前有巴絲報告,過期收文件都係轉做paper form,當然預先同佢哋單聲會理想啲。

你都係去填網上表格等覆囉。另外佢話寄信俾你?知唔知寄咩信?正常佢哋電郵聯絡喎,寄信多數俾副署人多,而且申請人收信,好多時唔係好嘢嚟。
感謝巴打 用fedex priority 24小時內到左destination
FedEx International Priority 寄件去美國係好快

我試過星期一香港時間中午於金鐘寄出,
星期二紐約時間早上已於紐約市皇后區收件。

當地的人簽好文件後,星期三早上紐約寄出,
星期五早上已於香港收件。

另外,FedEx 買咗荷蘭TNT 大家都知,所以寄件去歐洲(包括英國)都快。
真 我係星期一4pm寄 星期二美國時間930am收到。。真係一分錢一分貨

佢地話而家暫時得IP 冇intl economy

但同DHL比又邊個好啲?
芝加哥時間*
FedEx暫時係International Economy suspend 咗,
如果你覺得international priority 貴,
可選擇TNT Express Document, DPEX Express Document, Aramex等.

FedEx, TNT, Aramex, UPS, DHL, 順豐, Speedpost
我都用過,
暫時覺得FedEx最好、最快。
寄左幾錢?
01:人大今晚公布「港版國安法」
https://lih.kg/2026859
我寄美國芝加哥 佢寫1kg 但我記得係0.4? 總之total係$368.2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞