『薪火post』BNO 續期資訊(76) 早續早享受,遲續有排受之查理斯王子中左CCP Virus

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
手足高舉英國護照 黑暴即刻向後退
https://lih.kg/1997389

邊個自私撚比負皮
呢個post下次轉唔轉場好
轉啦....係旅遊台咁耐有心續既一早續哂啦
都8年幾,係既就續左啦但咁多年都仲有咁咁多伸手黨
其實有本BNO 想問他日退休可以留半年 出出境再返去繼續住半年 ,呢樣野其實特區護照有冇

利申:已續
短時間再入境會查得好緊
特區護照定BNO都係
短時間成日出入,仲要長期逗留?
你係IO都唔信條友係旅行啦
一年內最多半年,出出境點會得。其實好多國家都有退休簽證。
3月尾process 到宜家
我3月尾到依家仲未寄到過去
已經sd email催我交
咁旅居英國、歐盟內任何地方、台灣,
應該揸住BNO在上述地方周圍住下okay.

另外,到咗將來年老時,BNO holders剩番好少(好多holders屆時都老到死哂),咁屆時英國平權BNO亦唔出奇。
郵政? 我4月27 已交付運輸公司 到宜家都冇update
如果而家寄過去 會唔會有人收件

咁樣點搞
叫我choose option
但下邊又無option

7am緊係無人收啦
我3月尾寄掛號
今日hmpo收左
啱啱7點幾話收到
chk返1號已經到咗英國
唔知又要等幾耐先批
HM office一開始3月16號話我張相唔得 之後我再upload返仲叫我補交副簽
跟住我4月2號先send email補交返副簽,其間一直都冇覆我收唔收到 同埋冇回覆
所以我唯有sd多幾次email 問有冇收到 都冇人覆我 online inquire都試過,都係冇用
4月30號終於有email黎 叫我地唔好催佢 不過呢個email依家係mass send.最後我今日終於收到email話"Your passport application has been approved."

所以咁多位巴打唔洗擔心 佢應該都有做緊野 不過係有限度同埋慢啲姐
嘩,你單case都拖咗好耐,終於都批咗,認真恭喜你!
有冇3月20號左右process 有消息
神根成個區一齊計1年內半年
英國唔在神根區內,stay幾個月(7月至10月,若7-8月太熱可北上Scotland,9-10月England and Wales應該okay, 仲可睇英超;

神根區(歐洲其中一或多國)又stay幾個月(4至6月),4至6月天氣應該幾好,亦可睇埋歐聯、歐霸賽事,去荷蘭、比利時睇風車都唔錯,我都曾睇過:

另外幾個月(11月至3月),stay在台灣(或/及 日本 睇埋紅葉、櫻花[睇過日本紅葉就知好靚]),甚至去澳洲/紐西蘭(12-1月澳/紐天氣甚佳,12月尾去澳洲Philip Island 睇神仙企鵝回巢係好正)。

BNO passport其實好好用,even去到台灣既酒店Check-in都同你講英文,啱哂國語極差(其實根本唔係好識講,講英文好過)既我。有一次在日本購物退稅,Sales 日本妹同我講國語,我係唔明白佢講乜,見我揸British passport, 所以之後搵個senior Sales staff過嚟同我用英文溝通才掂。
Ching 年紀幾大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞