『薪火post』BNO 續期資訊(76) 早續早享受,遲續有排受之查理斯王子中左CCP Virus

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
Twitter十級大火!美國英國聯合國歐盟澳洲加拿大意大利台灣國際高度關注李柱銘被捕!
https://lih.kg/fpdLhS
想問下大家 ,我1989年出世,出世紙上有ESTABLISHED,97年前老豆老母無幫我申請過BNO自己仲有無機會攞到?
睇DOC
第一次拎身分證係咩年份?
我申請續BNO,臨尾比錢那版...
想用恒生/東亞信用卡過數,但2間銀行的認證系統唔受英國護照署的PAYMENT 系統,似唔支援OTG一次性SMS認證...
只差一步,可以點做?
我肯定無申請過
但係我三個家姐都有BNO,偏偏我媽無同我申請
我爸爸媽媽都無BNO,咁仲有無會?
有定冇只有SAR答到你
你個case照去申請 佢都問你拎SAR 個result
我用恆生enjoy卡過到數喎
上個月17號係郵局寄
到而家上網check都仲係得抵達處理中心呢個狀態
咁耐
似係你電話個台,或是用咗apps,阻隔咗你收外國sms。你香港用sms認證有無出過問題?
你既然答得咁肯定,咪肯定你無份囉,都唔使再問啦!問題係,好多人父母答佢無申請過,結果中晒身份證大法,先知道自己有登記,攞返bno。

你依家就係想知有無機會,咪睇清楚自己有無中大法囉,只要其中一項都無,咪自己收皮囉。想攞最官方答案,就係去sar一次,反正唔使錢。
你寄邊款先?

如果唔係speedpost起碼要等個零月

而家冇哂航班有排等
3D secure個OTP應該係銀行出,唔係英國出。
影張相黎睇吓
23/3寄 同樣情況
Speedpost都停埋
HK POST而家得平郵去到英國
我申請續BNO,臨尾比錢那版...
想用恒生/東亞信用卡過數,但2間銀行的認證系統唔受英國護照署的PAYMENT 系統,似唔支援OTG一次性SMS認證...
只差一步,可以點做?
似係你電話個台,或是用咗apps,阻隔咗你收外國sms。你香港用sms認證有無出過問題?
3D secure個OTP應該係銀行出,唔係英國出。

可能有機會星期日凌晨銀行Maintenance 掛,稍後再試...
hi 又係你呀
我上年續左
英國WFH 你可以慢慢等
反正你都冇旅行去
Skynet International Express,
TNT Express Document,
DPEX Express Document,
FedEx International Priority...etc.

(文件大約2-4 working days 可送到英國)

大把速遞文件既選擇 (當然要俾多啲$,約HKD210-350.-不等[其實和Speedpost 價錢相若])
借張美國發行既VISA/Master debit/credit cards試試,
不須3D secure , 對ZIP code.

或者借張英國本土既VISA/Master debit/credit cards試試,例如Monzo, Revolut,
3D secure 用App approve (不涉及收SMS)
八達通oepay mastercard / tap & go 幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞