『薪火post』BNO 續期資訊(76) 早續早享受,遲續有排受之查理斯王子中左CCP Virus

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
只有收件
最好揀DHL / Fedex
2個月佢好似係寄船 空郵去英國郵局停哂
https://www.gov.uk/government/organisations/hm-passport-office/contact/passport-advice-and-complaints

填Online enquiry form,但唔知幾時先覆!

因為webchat 停咗,另外熱線仍運作,急嘅請自行尋找平價或免費IDD致電英國。
平郵船運去,所以兩個月,唔驚嘅勇士都要掛個號會安心啲。
我sd email過去交副簽 又冇覆收到又冇剩
Sd多個問下有冇收到又唔覆
網上個查詢又唔覆
如果我老豆有CUKC 咁佢有冇得申請BNO?
dhl $380左右 2日就送到
巴打係walk in 價?平左好多
BN(O)申請條件就係限期前用BDTC-HK身份登記,無其他渠道。限期過後就無人可以再申請。
同你同一日
WFH
我3月10號寄都係係processing centre
之後打1823話想拎返份封信要hkpost跟進
搞咗差唔多兩個禮拜終於肯比我拎返
準備寄fedex...

另外之前send過enquiry form比hmpo
佢覆咗我
“Please do not worry about the submission of your documents. We will extend the time allowed to submit the documents.”
你哋睇吓使唔使都send去問下
其實延長90日收文件期就預咗,不過系統定期提醒,大家原本唔急都有啲驚啦,仲要份件留港成個月唔郁,又唔知幾時先郁,hmpo個回覆一樣唔肯定,佢話延長30日/60日,咁大家都話心裡有數就唔使咁驚吖。

不過你攞返份件再寄速遞,確係一個方案嚟。
上網用MyDHL+
之後會報價同落單
有人會上門收件
平用DHL又有好方案了

又贏
岩岩用身份証大法報失BNO
佢應左咁EMAIL

We need some more information from you regarding your request to cancel a lost passport.

Your passport will not be cancelled until you contact us. Please call: +44 (0)300 123 2902.

Please be aware that our phone line is currently operating at reduced hours, from 10am to 2pm (UK time) Monday to Friday, excluding bank holidays. This is due to the use of social distancing measures to help keep our staff and customers safe from the coronavirus (Covid-19). We apologise for any inconvenience this may cause.

Her Majesty’s Passport Office

我想問佢會問咩
ps: 97前出世 未申請過BNO 咁樣報失有無用
中曬身份証大法
係呀因為我5月中就夠90日 唔想無了期咁等 所以先想拎返
都有d煩 一開頭都係話唔拎得 又話其實有飛機嘅啲件會排住隊寄 但幾時寄到又答你唔到 嘈完1823之後有hkpost嘅人聯絡返 叫我填張郵件查詢表格 佢地會係機場搵返個件送返去寄嗰間郵局 琴日終於收到郵局電話話可以拎返
其實我寄嗰時都未宣布suspend service, 算係叫reasonable ground拎得返掛
我諗住用fedex寄過去 見前面巴打話okay嘛
睇到下邊留言有人話留喺尼泊爾仲安全過去英國
絲打,same case

我3月中寄空郵掛號,等左一個月都係處理中心
今個星期初打去郵局話要退件
終於拿返份件
準備下星期寄快遞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞