『薪火post』BNO 續期資訊(76) 早續早享受,遲續有排受之查理斯王子中左CCP Virus

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
CI 續左本BNO返黎就唔會有可能嘅,但曾經拎過CI,97前有Naturlize做BDTC再拎過護照,咁就可以憑CI上面個身分證同名同出生日期搵返BNO 啲資料。
講真,我會懷疑個PE會唔會咁好睇返身分證號碼,去辨認個身份,仲無叫佢俾返本舊護照返去或報失!其實當其時位巴打自己報告上嚟,佢自己都質疑佢呢位聲稱只有ci,無揸過英國護照嘅親戚,究竟佢其實有無登記咗bno而唔記得咗!但始終唔係佢第一身,而且講太多個人資料又唔好,討論不太深入就不了了之。講真正路係有登記過先至可以續嘅。

不過由於我哋大部分人續證,好多過晒期,而現系統應該無97前簽發護照資料,所有我估現行做法,係未必搵返舊資料,反而睇返呢次申請時交嘅文件去判斷,即係真當作首次申請!而最決定性,就係本舊bno!所以我估有無認錯嘅可能性啫,你知大家認為佢哋幾咁俹簁,你都收到唔係自己嘅文件,會唔會個PE當咗你做第二個,而話你無登記過bno?

我個人認為香港套官僚制度,係來自英國,所以佢哋一樣咁官僚,但有一套有效嘅分工系統,工作職責一樣係自己做自己嘢,唔想多做,亦唔理其他同事做咩,總之唔關佢事就唔理!所以有錯誤,未必真係求其,而有機會係系統上,或判斷上出咗問題!

所以當日個ci case,如果係真,搵到個原因,我話有機會幫到好似你嘅case!會唔會個PE根本認錯咗你嘅身份,由此而一錯再錯,如果咁就有機會重新翻案了。

離開你嘅舒適區啦,呢個世界好大,好多香港人會幫手嘅,新申請續bno有10幾萬人,經歷過嘅一定會幫,實際香港人揸外國護照嘅人,無一百萬,都起碼五六十萬人,你唔好話自己得十個朋友識自己吧?仲有,想快就利用電郵,一有朋友肯即刻電郵俾佢,佢簽完電郵返俾你,再電郵至hmpo。好消息係,你已經批咗九成,只爭副署之嘛,一收到就批啦,你唔係咁都唔死返份副署嚟俾佢哋嘛!俾啲信心自己啦,我覺得你肯努力,下個禮拜內應該搞掂咗㗎喇!加油💪🏻!
搵個專業人士幫你簽+影印埋個位專業人士護照
BNO只有兩條路,一係維持原狀,一係平權,無第三條路,所以無需要作無謂嘅猜測。
我提醒大家,搵一個唔識夠兩年嘅人做副署,有機會構成申請護照時作出虛假陳述,係刑事罪行黎,我唔覺得有需要咁樣犯法。
認識2年以上,唔係要friend得好緊要2年以上。
好多人會搵中學老師、大學講師、敎會牧師、區議員等作為副署人。
總有一些識咗2年以上既人係揸BC or BNO or EU/EEA passports.
我諗緊佢係指試但係網上搵個人去做副簽姐
例如上面有人話可以幫人任簽
補領
其實佢本舊證仲有無係手?最緊要本舊bno!其他其實相對無咁重要,尤其係非香港出世紙!香港出世紙隨時可以補核證副本,印幾多張都得,俾錢㗎啫。

其實當年登記bno時交晒所有需求文件,不過系統預設過期太耐嘅當首次申請,要交齊文件,實際上續證最緊要都係本舊證。假如唔交出世紙,寫信解釋囉,當然佢有機會要求補,風險自決啦。
肯出錢去補,一定無鑊氣
三月尾寄咗過去HM office,
DHL4月話對方收咗件
但係一直無收到HM嘅status話收到申請...

Login咗都仲係話等緊我寄嘢過去...
有冇人都係咁?
我dhl 4月14號寄, 15號HM Office 已經收咗件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞