『薪火post』BNO 續期資訊(76) 早續早享受,遲續有排受之查理斯王子中左CCP Virus

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
由於CCP Virus全球爆發影響
英國聯絡左passport office close for 2 weeks 唔收件
未申請嘅可以暫時停手14日

HK POST寄咗既空郵郵件但之後個暫停左既,會轉做平郵寄
但無英國
未上機可以打去郵局話要退件

建議使用DHL或FEDEX
佢勁快覆左我,我晏晝五點左右填form,八點幾就覆左我

Thank you for your email about your passport application.

Please be advised all applications will remain open during the Coronavirus pandemic.

If you receive a withdrawal letter, please revert back to us and we will ensure the application remains open.
嘩咁舊既version
我有一本我老豆既cukc, 82年既,同埋我老母83年拎既bdtc
各位巴絲,請留意以上回覆!唔使怕,有步驟就唔使再驚!
我3月13申請
3月16寄空郵
去到6月10先90日

6月10唔會寄唔到掛

等多一個月如果仲係香港就好似你地咁攞返份件
你搞清楚先,中晒身份證大法三項,正正代表你應該曾經登記過!即係多數曾經有bno護照或included child於你家長本bno內!想知自己有無bno,正常應該使用sar,仲要做埋家長,以免自己無時以為真係不合資格!至於少數嘅,係獨特case,例如有巴打有批准登記記錄,但未曾持有過bno護照。

至於問咩?有無睇doc先?

有無用?曾登記過bno嘅一定續到囉!
建議跟樓上巴打方法去enquiry一下,起碼有個記錄,嗰邊亦回應咗疫情期間唔跟90日,就算寄咗放棄申請信嚟都可以回復返,詳情請爬返上一層樓文!
我拖左一陣先寄就搞到咁
你一係睇吓5月頭如果未resume就試下拎返啦
5星期咁短 加埋呢啲時勢
其實時間應該係有既,我早d 拿返係因為
1) 聽聞有d 件搵左成個月先搵得返,睇下好唔好彩
2) 雖然唔見左份件機會唔大,但成幾個月冇update,點都擔心,因為有舊證係度
呢個星期,好似冇人收到bno , 佢哋service好似幾乎停哂咁
無人講就等於無人跟呢個邏輯又係咩玩法?

上次國會查警暴要人作供你有無去入紙呀?

時事台有人叫你哋入英國政黨做黨內遊說,你跟咗機未?

Simon Cheng 叫你哋捐錢畀佢哋幫NHS你又捐咗未?

續領數字同平權遊說工作有必然關係你又知唔知?唔係MP Steve Double 唔使書面質詢問內政大臣拎最update 嘅數字

睇嘢唔好咁表面,大把人背後做緊嘢,做嘢就做實事,唔係靠把口做,唔使每樣嘢都要打開口牌呀嘛。定係又想係度鬥邊個做得多啲嘢呀,做唔夠多就想屈人係偽黃偽BNO呀?

如果想人起身共同行動,唔係問人哋點解唔做,問下你自己有咩你可以做
似乎就係,又或是pe輪流返,出貨量少,最驚係有人中咗,14日停工!所以啲件就算收咗唔郁,有可以因為隔離,亦有可能成個部門停頓!最出事就係成個hmpo全部wfh!咁就只有唔機密嘅先可以做,例如基本咨詢。
我3月25號寄DHL, 4月6號英國終於收咗件
但係到而家application 都冇update
有冇人都係咁
WFH
請問係邊度可以睇到佢幾時收返件? 我係官網搵唔到 謝謝
簽收咗件十四日後先UPDATE
由於CCP Virus全球爆發影響
英國聯絡左passport office close for 2 weeks 唔收件
未申請嘅可以暫時停手14日

HK POST寄咗既空郵郵件但之後個暫停左既,會轉做平郵寄
但無英國
未上機可以打去郵局話要求退件

建議使用DHL或FEDEX

HMPO簽收咗件十四日後先UPDATE
成個HMPO可能都係WFH
呢個POST係咪會靜返14日
有靜過咩
WFH
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞