有無人經過武肺一疫對歐美睇法徹底改觀

760 回覆
1764 Like 152 Dislike
歐美個環境冇問題
但d人開始有問題 good times create weak men
放棄幻想,西方人目標打壓成個亞洲
因為我地一直係唯一有能力同佢地較量嘅競爭對手
成班asian係到打飛機
樓主係連登屌歐美國家做得差
好快會有人入黎話你5毛搞分化
點可能唔識楊振寧
白人優越? 未聽過white trash?
大愛左膠? 拉丁,非裔日日都比人歧視緊

歐美同香港既差別在於佢地既教育制度鼓勵大部份人勇於思考發問,地方大

呢兩樣已經係想移民既重要因素
樓主啱啱睇咗上半場, 你睇埋下半場D歐美國家點收科先

你係歐洲生活過一輪, 就知D鬼佬習慣自由奔放冇王管, 城市老化基建落後, 經濟差年青人失業率高, 消費物價又高, 條街乜人都有, 仲有周街都係對準亞洲人嘅毛賊小偷(要多謝日本人同支那人嘅富貴形像), 冇乜安全感, 還是覺得香港生活先係最好.

武肺一疫, 上半場係班天真鬼佬同左膠, 仲有班搵錢至上嘅有錢佬同政府, 一齊信党信WHO(冇諗過一個大國政府及國際專家組織會大話連篇隱瞒疫情, 為咗面子同GDP囉國民生命校飛), 當正係bad flu, 掉以輕心冇做足防疫準備, 連街上的口罩都任你班港豬同支那人掃清光, 咁見到意大利爆到七彩先知瀨晒嘢, 畀支共同WHO fake咗

咁而家歐洲各國都知死開始玩封城鎖國, 你睇埋下半場D歐洲人點樣認真抗疫, 再比較吓支那D集中力量打橫嚟辦大事, 又或係日本仔仲當冇嘢一心想要搞奧運, 最後個結果係點先

仲有你攞歐美鬼佬同香港人比, 話班鬼佬唔戴口罩冇防疫意識好on9, 如果香港人唔係03年SAR瀨過鑊勁, 呢幾年受到支共壓迫學會了不信党不信港共政權, 又點會識自發全民自救?

畢竟歐美上次遇到咁大鑊嘅全球大流行已是一戰後期嘅西班牙大流感, 自二戰後承平70年, 疫症開始時唔識應付手忙腳亂都好正常, 到中後期發力先會見到佢地嘅公民質素同真正實力, 唔駛咁快下定論住.
罷工
巴打點睇英國Herd immunity,覺得可唔可行
可惜愈叻既人就愈自私
今次唔得唔代表永遠唔得
咁你想點,你講下應該做咩先成功
人面對災難都係一樣
唔可能有國家可以輕鬆面對
不過唔係所有國家都可以企返起身
到只後如果社會徹底崩潰
好似the division咁
你覺得歐美定支那有能力重建個社會
Herd immunity?

一定會死得人多, 而且隻病毒可以變種, 可以年年都爆發, 咁你用數以十萬計病人死亡, 醫護感染至死, 換返嚟嘅Herd immunity原來只係有效半年, 咁咪好L on9?

BJ叫D年過70嘅老人自我隔離, 70以下嘅可以正常生活, 因為睇返意大利嘅經驗老人死亡率特高, 中年人死亡率不足1%, 可以摶吓Herd Immunity咁話.

咁你全英國5千幾萬人口? 當你6成感染集中係冇防疫嘅年輕及中年人, 0.5%死亡率, 都要短期內死15萬人喎.... 仲有1成以上係重症要入ICU, 咁其他病人/急症唔駛救?
大家講嘅方法其實無衝突,可以同時做
Boris johnson俾英國人屌到開花,即刻唔玩Herd immunity 了
咪好囉

等班嗰啲以為自己移咗民,唔需要光復香港嘅廢中,思考下人生啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞