有無人經過武肺一疫對歐美睇法徹底改觀

760 回覆
1764 Like 152 Dislike
好似世界大戰咁

白人優越感既美夢終於破
自身民族的醒覺
啱,要人睇得起你首先要對自己民族有自信,唔好盲目覺得歐美國度乜都好乜都啱,啱嘅當然要讚,但錯嘅都要指出
呢個就係我地asian要學習嘅地方

利申喺德國大學take maths深深體會到
亞洲人做iq test 係專門train/背熟題型/種,熟能生巧,並唔係天生聰明。就好似幾隻獵狼犬可以獵狼,德牧做警犬一樣,你叫獵狼犬打鬥牛梗實死硬。

香港人考試都係一樣,操熟大量試題,再apply 相同concept 去做同一種類既試題/直接寫記左既答案。

如果無past paper比學生,又會唔會有咁多人讀到大學呢。
但我覺得雖然黃種讀書or理解上快d,但創意,創造力真係差d
而科技創新正正係需要呢種
外國土生土長嘅asian由細接受西方教育,結果會完爆其他人種
係佢問我有無亞洲科學家先咁答佢,睇清楚先
我講緊所有亞洲人你又同我講香港人,亞洲人智商高呢個公認架啦,外國出生由細接受西方教育嘅asian不嬲完爆其他種族。
不過智商都唔係重點,好嘅社會制度先係關鍵,亞洲仲有好大進步空間呢個係事實無人會否認
我去英國Russel Group exchange
d白人廢到仆街個個日日去club跟著肥佬
同Asso d質素差唔多
我相信有智慧既人唔可能盲目覺得某一國家好
尤其好似我咁經歷過港英亦知道英國不足之處
而無智慧既你再講都唔會明

網上始終係文宣同風向地方多於明辨事理
一不小心就會助長敵人志氣
喺外國經歷左咁多,無諗過話打篇文帶風向定點,純粹想知其他人點諗,點知大部分人都有同感我都幾意外。
另外揭穿呢啲ideal illusion都有好處,我地係要打國際戰線,但唔係要去求人地,歐美亦唔係我地救世主。香港人要提高民族自信,以平等姿態同西方一齊對抗中共
其實從來都冇話邊種人比較高尚既
亞洲人係經歷過慘痛教訓所以特別敏感都好正常
但要講生活我都係會想留係歐洲
亞洲實在係逼人太甚
人口差好多
睇唔到兩件事有咩關係
所以一個咁細既香港可以擁有國際地位
中歐人都好過美國人好多啦,允其係波蘭人
大把方法,努力上位,令最重要嘅產業充滿我地後生,提升自己喺行業內政治影響力,個個都咁做就好大分別
捷克仲宣布唔戴口罩搭交通工具要罰錢
樓主 快走 我掩護你
你走得太前啦
原本我都以為做得太前,點知咁多人有同感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞