有無人經過武肺一疫對歐美睇法徹底改觀

760 回覆
1764 Like 152 Dislike
細細個無出國機會,聽身邊人個個講到歐美國家幾好,科技先進、社會制度好、人民質素高、教育水平高,總之就係人類天堂,前世要做左唔知幾多好事先可以出生喺北歐。

大個左終於可以出國,發現歐洲並唔係好多人想像中咁文明同美好。基礎設施差香港一大截,啲人衛生意識極差唔講,平日淨係行過地鐵站都撞到好多癲佬,又成日打交又多童黨,相比亞洲人aggressive好多。

今次武漢肺炎更令我大開眼界,出名講求科學精神、理性思考、思想開放嘅歐美國家對疫情處理手法極差,後知後覺,盲目否定口罩作用,平時講到自己幾大愛包容反歧視,但原來亞洲人係唔包括在內亞裔人基本上戴口罩出街實俾人笑俾人指住鬧,仆街啲打埋你都仲得,唔好以為人地識分支那香港,it doesn’t matter to them and you’re just an asian.上一上fb reddit睇下啲鬼佬嘅言論,咩just a flu, don't overreact呢啲白癡野唔再講,有人仲話口罩有效期只有20分鐘所以戴嚟無用,完全無source/證據,而且唔識戴會增加感染機會,屌你學識戴口罩有幾難呀。最好笑係世衛定唔知邊個歐洲國家guideline唔建議戴口罩,因為戴左會令人以為安全而唔記得洗手...呢個同著左底褲唔應該著面褲一樣可笑仲有好多好多on9野唔詳述,呢啲言論可以由唔同國家衛生部門流出,成個國家咩質素可想而知。其實本來都知鬼佬諗野鈍啲iq平均比我地低,但今次真係再度刷新對佢地嘅認知。

屌左咁耐,當然西方國家有啲方面都好好,又幫我地香港人對抗中國,我亦遇過好多好nice好熱情嘅外國人。但回頭一看,其實香港乃至整個東亞地區都唔係差佢地好多,論教育程度、社會發展我地都愈追愈近。至於連登好中意講嘅白人優越論更加係錯,white supremacy只係過去二三百年綜合歷史地理政治因素嘅結果,唔代表白人基因上更優秀,睇返歷史其實我地一路同佢地不相伯仲,未來我地隨時超越返鬼佬都唔定。所以亦希望各位對自己asian身份有返啲自信,有時見到啲人自貶種族真係無眼睇你都睇唔起自己人地點睇得起你。

經過今次我發現我地同鬼佬太唔同,原本打算讀完書留低做野移民,而家都係要再考慮清楚我係咪適合呢種society

出post旨在分享下今次事情帶俾我嘅睇法改變,唔知身在歐美嘅巴絲有無同感呢
其實 智商黎講 好似有研究話黃種人最高

不嬲覺得 中國唔係因為帝制 同 共產黨 分分鐘 勁過美國
講得啱,而家積極考慮學成回歸香港貢獻社會,都好過contribute俾個完全無歸屬感嘅外國香港要改變就靠我地呢代有本土意識、以香港為家嘅後生架喇
但支那人d智慧用晒係做假方面
唔關武肺事
係純粹全部人平時冇咁留意歐美社會
你所謂嘅歧視其實日日又發生係拉丁美同黑人身上
只係因為而家新聞報道亞洲人令你focus左係亞洲人身上
只係因為地理原因,歐洲需要向海探索獲取資源,而中國地大脈博根本無咁嘅需要,歐洲發現新大陸後形勢就此改變
唔好傻啦
仲喺度話咩自己科學精神
了解一下之前香港成日打飛機話自己智商最高個測驗係點做㗎先啦
嗰個測試同網上叫你答12條問題話你係愛因斯坦差唔多水平咖咋
正正因為咁先想開post提醒大家,唔好諗到歐美天堂咁完美
智商唔係一切
考第一嘅人唔會帶領世界進步
反而係識得管理分工合作同有膽創新先係現代文明嘅關鍵
岩,就算中國人香港人生係外國受外國教育都好,最出名除左高昆之外都未聽過出過有邊幾個發明家,科學家,數學家特別出色
countries
認同,而政治制度就係促成分工合作同創新嘅前提,智商我地已經有,差在一個良好制度同社會文化咋,而呢啲係可以改變
咁個測驗姐係點做呀?全世界做咁多測驗,亞洲國家全部名列前矛又係造假?仲要啲測驗係歐美機構設計
香港人留喺香港永遠最好
唔係叫你睇嘢咁窄
而係講緊由香港殺出去
發明家、科學家要具備嘅特質係創新多過智商,至於你話無聽過可能你無留意姐,事實上大把亞洲人喺研究所/各類Institute做
咁支那人發明左咩?
你都啱
中國社會唔鼓勵創新,所以發明唔到啲乜,只可以抄,但呢樣野同智商無關係。同為亞洲嘅日本科技上大把創新,證明社會制度嘅重要性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞