有無人經過武肺一疫對歐美睇法徹底改觀

760 回覆
1764 Like 152 Dislike
唔會

同樣,你估而家蠅國的問題過咗疫症就冇咗回事?

你估世界發生既所以事都係關民主自由事?

利申:支持反送中
唔計無讀書的廢老

白人少數極叻,大部份人極豬。

東亞人在中間,高低差異無咁懸殊。

同教育制度有關。
咁而家呢班死曬再有新一批俾台灣統治我都覺得有啲可能嘅
好同意guns germs and steel所講
文明嘅成功係刷到靚首抽 e.g.有好多物種適合發展農業
再加上隨後嘅 positive feedback loop 嚟形成
。。。第一中國係科學方面無努力而著重官僚文化先係中國唔夠西方黎既原因 社會係穩定左物質生活可能平均過西方 但科技方面慢到近乎無進步
第二 中國人既聰明係用係走精面呢個事實已經講到啲人覺得唔係真 事實上中國同西方未打之前大把中國留學生去完西方番黎被委以重任 點知個個去到係請槍 吃喝玩樂 留到黎就結黨營私 排斥其他地方勢力玩內鬥

所以你話中國人智商高 係但根本無用係對社會有用既地方 西方人優越既係對美德既重視 西方人對世界最大既貢獻根本係建構左 平等 和平 呢啲概念出黎 由細到大都有人教你呢啲普世價值 但由無去建構呢啲價值係「美」既根本係一件難過上太空既事
鬼佬同香港人既分別在於
例如,你中學小學香港計數比人快,
但去到大學人地啲數學思考係勁過你
香港既訓練係訓練出一班手快腳快既執行人
但要帶領群眾開創新天地就嘗尚侍努力啦
以香港人嘅能力同實力根本就係一個國家
至少屌打新加坡
臺灣國
成班冇錢出國嘅窮閪講嘅嘢都好信,笑大人個口
屌。。。雖然唔用正字唔代表錯 但你quote唔代表岩
一係你解釋下 地大脈搏 既詞義係咩
你講既係事實
但asian 太墨守成規
好多嘢做唔到breakthrough
創新黎講 輸9曬
佢地個制度係靠小部分精英養起大部分垃圾
歐美而家根本唔夠口罩,就算有都勁貴,美國推廣全民口罩係不切實際,國民買唔撚到,仲令到本身用開口罩嘅行業冇貨或者冇錢入貨,就好似香港醫護咁,普通人用緊n95,姑娘用緊surgical mask

加上人哋人口密度冇香港咁高,住市區嗰啲都叫有啲用,住house戴鬼戴馬咩 為咗國民唔好盲搶口罩咪搵expert opinion 做維穩囉,國家層面睇係合理做法。

傻嘅係啲真心相信口罩冇用嘅人姐
不嬲污糟邋遢
Exactly
以前留學生活上遇到好多都係柒頭皮,但學校識嘅白人勁嘅真係好撚勁,只能講香港人好平均。
可能只係人地冇資源或者冇機遇做到
唔代表冇能力
去外國都有機會因為被排斥/壓榨而出唔到頭
有眼 有數字你睇

離中國最近既台灣同香港 確診數字

再望下自己個國家 咁都要話咩口罩無用

個腦一撚定生係屎忽到
香港中學數學係考識唔識用計數機,唔係考數學思考
本身出題已經重計算輕concept,連計算都比埋部計數機,都唔知考緊乜
你睇下歐洲亞洲夾埋有幾多個國家會比用計數機,近近地既支台日韓都唔比啦
香港人唔係沙士都未切做到得咁好啦
連登好多傻閪無撚端端笑鬼佬
平時打幾多國際線都無用啦

人地口罩比支那人同香港人掃晒
人地啲小城市小鎮唔戴真係無所謂
唔似香港行出行入都係室內垃圾冷氣地方
所以呢個post係話緊比人知兒登仔有幾無知

只係因為經歷過sars,就全民搶口罩搶物資然後覺得自己幾撚叻
唔覺
第一 睇IQ平均值推測到 亞洲高過西方
第二 亞洲學生能力平均都係高過西方 可以睇下PISA

兩者都證明亞洲人平均水準較高 而西方有堆傻人拉低個curve 不過勁人一勁就好標青
Agger背嘢入唔到腦,搞到個人好大壓力
大壓力更加做唔好,惡性循環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞