[10月寫實新番]機動戰士Gundam 鐵血的孤兒 第25集 (3)

1001 回覆
6 Like 47 Dislike
我覺得巴巴最成功既地方就係明明鋪排咁撚垃圾,一個結局就令d人 忘記曬所有野而覺得其實幾好睇
結局好正常可以接受,接受唔到既係為左呢個結局而寫既低劣既編劇

個End係預左全滅 所以可以接受
但雞蟲死之後 最終話前果啲集數我真係唔知自己睇左啲乜

奧加三明兄弟關係,鐵華團角色關係冇錯係形容得唔錯
但大佬呀,我睇緊高達呀,
唔係睇緊BL動畫呀屌你老母
可唔可以唔好咁撚基呀,
你話屌屎眼都算撚數,
我當朱古力經歷真係好撚慘,
但雞蟲同逸馬基可唔可以咪撚咁明顯呀,
你當我地腐女咩,
我地睇呢啲冇高潮架,
你俾Ms戰Ma戰我地睇就有啦,
女人學人寫高達劇本真係食屎啦,仲要食兩舊

為左趕收尾幾集就推撚翻哂第一季啲設定
技術定位 歷史定位 角色定位
真係痴撚線
好奇問問
點解你地肯定係8年後?
我係咪睇漏
一晚3個post,另加負評直線上升
睇完真係想搵把魔劍斬死個編劇

最後問題係鬍鬚佬
明明做曬仆街野,放間諜,幫偷用禁武既黑人,用間諜令自己可以用禁武。基本上真係代表舊號角
但係打完朱古力,重執權力既鬍鬚佬竟然下放7星家族既權力,做就新既號角,放棄對火星既控制。
鬍鬚佬突然轉撚左死性?
咁你打朱古力做咩?大家都想改革,合作咪得囉屌。

777、薯片同胡官夠想改變香港啦,合作咪得囉,駛乜嘈餐死?

其實鬍鬚佬上位加埋做改革真係無BUG可言
佢係乘住個勢拎龍頭位坐(其他人唔係失勢就死左,威脅唔到佢),自己係平亂的英雄,加番D改革掩住其他反對聲音把口,就已經可以令佢立於不敗之地
放棄火星就應該係大小姐做野,反正邊境地區放人監管又高成本又可能搞左另一組鐵華團出黎(不過佢自己都應該淆淆地),等佢地freeride可能對號角仲有利,直頭雙贏

777同薯片想改變香港?
笑撚大我個口

講番重點,鬍鬚佬係想用改革掩蓋反對聲音既話,對朱古力果時點解唔提和解,最後又要用禁武,又要用間諜,又要屈人唔投降,要趕盡殺絕

再有鐵華團,咪用魔劍囉,大氣圈內開炮一下收皮。本身火星就係有號角既經濟利益,號角既武力同埋資訊控制底下,有咩號角係做唔到?
號角有咁開明大小姐第一季唔洗請鐵華團送自己落地球啦,唔好唔記得阻大小姐既都係號角。

鐵血第二季三大武器,黑衣人,禁武同高達,鬍鬚佬只係無直接用黑衣人,其他佢都有。

講到底就係,第二季死咁多人咩都無達成過,咪9up鬍鬚佬轉死性改革囉。如果唔係俾人屌得重勁。
睇完成套,就係想要改變依家既制度,就要親身行前一步。
鐵華團
有冇巴打知邊度有得DL第25集
搵極都冇
為死而死 同埋最後五集挨打 唔知做乜鳩
講真,睇完之後
最尾其實返唔返火星都無分別
仲有就係屌你老母,最尾都係用禁武收皮,咁一開始搭正十二點,個個都拎枝禁武射落火星咪得,洗閪搵啲兵落去打咩
都唔明點解支針咁撚勁
睇完50集 雖然結尾果幾集基本上同將成集孤兒仔由神枱直接拉落化糞池冇分別
喺唔肯定有冇人改過劇本之下 個編劇固然係凶手 但我又覺得未必真係差到話成個S2都垃圾
以下 個人感受 1999 不喜勿插
S1 冇乜野好講 全程絕大部份角色長期智力正常 對推動整個劇情都有正面幫助
最多人逅病既吐便當 我又覺得冇乜問題
2條女本身就係大哥借比奧加落地球 加埋大波妹同昭弘條線
死左既話 S2大哥未比會咁幫鐵華團 對推動劇情冇乜幫助
西諾一路都係做緊平均成個團 提供正能量既角色 冇左佢成套野會沉重好多
反而餅乾死果下好值得討論 冇錯對推動劇情嚟講係必需
但忽然冇腦地揸架MW出去食花生呢個舉動 成就左佢為救奧加而死既一幕
同時亦造就左成個鐵血S2既敗筆
S2前半段 唔敢屌亦都唔想屌 因為真係做得幾好
但其實成個劇情流動都似曾相識 帶出左成套個鐵血劇本既一個重點 – “對稱”同”對比”
S1同S2喺相對既集數 有著相對既事件 亦有相對推動劇情既力度 就係”對稱”
比如係S1鐵華團第一次上宇宙 對應返S2鐵華團對海賊
2次都係戰力懸殊 唔同既係S2有影帝幫 帶出S2既世界舞台
又比如係S1多特殖民星同S2既MA戰
前者由大小姐推鐵華團用最招搖既方式落地球 後者由三明既傷推鐵華團信晒影帝
2次都加速劇情流動 直接帶出鐵華團喺S1大小姐落地球同S2號角內戰2件事入面既角色
(你可以話大哥既死先係直接推鐵華團到結尾滅團既導火線 但MA戰令奧加明白鐵華團要變得更強大就一定要影帝幫手 呢樣野入面有講 加上冇影帝準備去革命既話 奧加未比必敢去同迪瓦茲斷裂 歡迎討論)
而”對比” 就係鐵華團係某件事發生之後既結果
S1係越打越順 S2係每況愈下
S1鐵華團由火星過關斬將 一路嬴到去地球
S2 前半段都係嬴 去到MA戰後就開始輸
同大哥報仇輸左同迪瓦茲既關係 號角內戰輸左喺民眾心目中”革命英雄”既地位 火星最終戰輸到滅團
喺S2 黑鬼同蝴蝶女又係一個對比 2個都係月球大佬養住做仆街仔 一路柒住成長
黑鬼由頭柒到尾都唔識學習 最後比人夾死
蝴蝶女一路柒一路學 最後收埋巴巴頭做英雄
相稱既事件 有著強烈對比既結果 呢方面編劇係做得唔錯
S2最多人逅病既後半段 影帝同智商做代價嚟攞巴力
成件事中二得嚟ON9 我覺得就係編劇喺S1餅乾既死上面得返嚟既”經驗” 同時亦係敗筆
影帝一直當巴力係聖器 當阿格尼·凱耶係偶像 當佢得到巴力之後 就同餅乾當時犯左同一錯誤 – 自我膨脹/過度放鬆
S1餅乾覺得當時就嚟嬴 唔睇路就走出去 就咁死左
S2影帝攞到巴力 覺得自己嬴硬就開始亂嚟
夾硬當其他七星家族做戰力 冇預戰術去防禁武 單機無雙單挑整個艦隊
一切用正常思維諗都知有問題既野 喺中二同膨脹既影帝眼中都唔重要
理由除左係劇情需要同編劇腦缺腦之外 我覺得某程度上係因為餅乾呢種失誤喺S1冇乜人理
喺S1唔受大眾歡迎果陰影下 編劇選擇左一種用過而且受用既方式嚟完左朱古力條線
呢種無腦亦都比編劇番用落奧加度 至於件衫… 唔知呀 懶掛
禁武呢樣野….講真最後一集巴巴同古辛都開晒無雙咁 唔用禁武夾硬壓到佢地大破 用其他MS既話比人屌得仲勁啦
都唔明點解支針咁撚勁

比創世等大型武器好洗好用.
成本勁,Reload超快.
搵MS黎郁武器.
大把BACK UP.
證明左想搞革命,但冇思想方針,只會是場空
咩叫age起碼講到個故事出黎
熱血講唔到咩
你最多咪講佢前幾集做得差
最後我覺得埋到尾喎

人活著就會死

後生就要盡早中出

阿媽係女人

objection

呢條女咩水?

Gay lo
以後每一套都整個禁武設定,有咩依郁就出黎埋尾收工

0079有Solar system 同 殖民雷射
舊SEED 都有支創世 00都有支軌道砲

但都冇支針做得咁兀突同離譜
起碼人地都係老鍊咁遠都見到ge大型兵器

而家1部ms carry 1支針 仲要可以裝填就再射過 阿豬阿狗都用得 想點
X GUNDAM果支砲都冇離譜到太空打落地球

seed d 係咪話可以直擊奧布,不過人地咁撚大枝炮

如果當年有打過GvG個大技系統就知,人地高達D終極武器真係個樣似先
魔劍真係...

我仲記得v gundam大技係成個車輪車埋黎
https://youtu.be/CdgCGfSOISw
點都要貼一次,黑鬼我屌你老母呀
係我心目中黑鬼黑人憎過蝴蝶妹3倍

其實點解叫蝴蝶妹?

詳見第一集
套嘢根本用禁武就玩曬 打得咁辛苦做乜 完全玩爛個設定 非常不滿
咩叫age起碼講到個故事出黎
熱血講唔到咩
你最多咪講佢前幾集做得差
最後我覺得埋到尾喎

人活著就會死

後生就要盡早中出

阿媽係女人

objection

呢條女咩水?

亞馬gay嚟
最後用禁武其實可以 係落左大氣層先用 近啲距離先用會合理啲 同埋唔應該講到準繩度咁高 有乜理由mobile suit gundam 會避唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞