[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
其實冇話你知我冇質疑你推匿名同1z 僅此而已

只係有時聽到啲人入坑想慳磨錢 又唔係窮 覺得有啲忟
我覺得有錢同肯比幾多錢又無咩關係嘅
個個新手入門都c40 我當佢其他雜野全部淘寶執齊 最少都2000蚊開始沖佢第一杯啡啦 2000又唔係200 點都會令到好多人卻步嘅
大家都係想推廣咖啡 無謂一黎就嚇走曬啲新手啦
就算佢地攞hario黎磨 佢地沖得開心咪得
接觸得越多對自己嘅咖啡有要求就會慢慢完善自己嘅工具㗎喇
放鬆啲啦師兄
porlex家陣係咪冇人用?好過hario丁咁多
雖然都係有啲雜味
除左豆嘅質素都要睇埋咖啡師嘅
係香港搵到靚豆/勁嘅roaster再加勁嘅咖啡師仲要個日咁啱唔係炒場比你飲到 真係唔容易㗎
我自己就係外國飲得比較多我鍾意嘅咖啡
唔係喎
用 hario 就真心嚇走哂啲新手
沖 100杯 100杯都炒既
佛祖都心灰啦
push, good post
近近地東京,個個都話啲啡好飲,試過幾間唔係唔OK不過最想翻啅嗰間係用熟成豆囉
買豆自己沖要易磨易沖好飲乾淨又要飲完會記得嘅⋯⋯都唔喺東京
有冇咩推薦
有無人飲過 咖啡市集 既咖啡?
見係台灣公司可以送黎香港,ig fb間中見到佢既廣告講到d 豆既風味好吸引咁
有d 係酒香又有好多唔同果味既咖啡豆咁
新手第一次玩買左yirgachaffe
好重果香加啲花香
想試啲冇咁重酸味既
但係又唔係好識跟產地揀, 睇網上話揀中南美, 剩係睇住tasting note 亂揀
買左隻honduras 既未到, 唔知會唔會真係好大分別呢
都真係幾大分別架
到時飲下咪知囉
香港有冇kalita wave sandstone 155?
https://kurasu.kyoto/products/kalita-sagan-wave-ceramic-dripper

如無的話 有冇話邊隻物料推薦?感謝
Wave 有玻璃 瓷器 同埋 鐵嘅版本
其實幾隻都冇乜分別 最緊要要pre-heat
見大部份人都建議買185嗰個 多啲flexibility

(我都有諗過買瓷器版 但係似乎得Hazel & Hershey有貨
但係佢哋又係藍店 )
上amazon買連運費都平過香港是但一間街舖
又似乎係喎 thanks! 但係就要預要等耐少少先到貨
試左隻honduras 既水洗豆
比起之前隻yirgachaffe 水洗 冇咁重酸味,前中調都係酸但係中後冇咩酸多左甜味

想問其實酸味係咪主要係淺中焙豆既特色,又關唔關水洗/日曬 事呢

下次想試隻nutty 冇咩酸既豆,但唔知跟咩keywords 去搵好好似主流好多都係淺中培 果香花香
Yirgacheffe 非洲地區
非洲一帶既 通常都係會 偏酸同花香

Honduras 中南美洲
中南美 一般就會 酸甜平衡啲

如果想要 Nutty,可以試下巴西
不過宜家巴西有啲都幾甜架

日曬水洗蜜處理厭氧處理
都係唔同既處理法,出到黎既味道會唔一樣
即使係同一個莊園,唔同處理法都唔一樣
C40宜家邊度買抵,我見hktv賣1980,算唔算抵?
唔好撚去 hktv買
hktv 幫襯果間個賣家係藍店黎

入 group 再講
https://t.me/joinchat/D0wgDVAg5iE9_qazO9ZoHQ
人地問無咁酸呀
Lm
岩岩有朋友問起想訂 c40
有興趣可以直接 pm 埋我
費事miss msg

https://t.me/Nightd18
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞