[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
想問膠瀘杯寫住溫度90度,但係平時網上都教用大約90度上下咁沖,咁係咪有危險﹖
不如趁barista hustle有14日unlimited subscription 去睇下啲video course
Gaggia Classic pro抵唔抵玩見佢四千幾又唔係咁大部
佢果隻樹脂黎,理論上條無事
怕既就用陶瓷
兩者無關係
直接手沖吧
諗諗下屋企用都係買全自動算,成家都可以用,半自動得我一個識用有d浪費,加上朝早番屋都無咁多時間搞
咖啡新手諗住試下自己整cold brew
所以想買個磨同咖啡豆試下

http://www.vvcafe.com/work/cold-brew-with-braised-bag-冷泡咖啡滷包袋過濾法/

諗住跟呢條link個方法整,好似方便簡單啲

不過想問下有冇手動磨機同豆推介下?可以係邊到買?
主要唔想啲咖啡咁酸
cold brew 可以,仲好方便添

太酸就 磨幼啲 / 浸耐啲
如果偏苦就 磨粗啲 / 唔好浸太耐

手磨要睇你預算
有冇咩地方多啲豆同機可以睇下?

有冇啲低酸度啲嘅豆可以推介下?
你想實物睇 可以 ELF / Barista jam

低酸度就其實咖啡一定係酸既
偏向堅果 木味 果類無咁酸囉
巴西 / 印尼果啲 fd .
好,我再RESEARCH下先,唔該巴打
我想請教下巴打有冇比較過C40同kinu Phoenix?
無買到 kinu

建議你買 kinu,咁我可以提供 c40 同 lido3 比較
自己係新手,早幾個月淘左隻叫無名氏既手磨,玩左一排自己身痕諗住升級下。但其實自己又覺得用緊個隻又好似夠用
無比較就無傷害
咁我係咪應該將d錢攞去買個濾杯或者壺算
同一隻豆,你拎去俾其他人沖一次咪知

又或者出去買豆,叫店員沖返同一隻豆
可以帶豆去叫人哋沖嘅咩?
熟既咪得
咁又係
各位知唔知香港有冇機會買到Kinu phoenix/C40?

定係一定要喺外國網站買有啲擔心要等好耐先運到過黎
無名氏?
係咪扮匿名
兩間野黎,就咁睇個結栟就唔似抄,不過就無匿名咁出名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞