[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
如果冲水未穩定, blooming嗰陣攪拌, 冲出嚟嘅係唔係無咁容易難飲到嘔?
兩者可以無關係

首先你要知道點樣攬,攪幾耐,攪幾下,攪幾大力
如果唔穩定既話
其實都係杯杯唔同
西環有無好飲既黃店推薦?去過JMT,Zion同after taste 但都搵唔到我想要既果酸啡
Winstons?
旺角TOP MTR嗰層有間 Simplii Yours,賣豆同工具
見到佢個Flower dripper套裝一隻濾杯+濾紙同豆賣$300
呢間幫唔幫襯得過
NOC 藍? 有無汁
我都有睇緊依部 amazon uk個部875UK好似幾乎一模一樣不過寫係870既newer version 連運費賣緊4.6k

有無人用緊可唔可以講下依部好唔好
巴打有冇新手手沖班推介
路邊社傳聞, 自行判斷

Hazel & Hershey 老闆極深藍, 人所共知
NOC 都係藍
Cupping Room 有傳聞係藍, 但 fb 有解釋過
Ninety 傳聞管理層係藍, 放哂 tg 都唔俾早走
The Coffee Academics 傳聞管理層係藍, 放哂 tg 都唔俾早走

好在望望先
仲諗住經hktvmall同佢買c40
琴日經過睇過
但佢啲豆好似好深焙咁
出面好多 coffee shop 都有
但我呢排無乜留意唔知

要睇返巴打有無推介
hands on 聽講有
有冇巴打知全手動既espresso壺用唔用得過
即係比較適合沖espresso?
有無圖
真係唔知
想問全手動espresso機

定係moka pot
正呀!
有無好飲嘅咖啡豆店推介?
有呀!
第一頁第一個回覆有張 list 添呀!
有冇巴打用過kruve 杯飲啡(excite/inspire)
係咪花巧嘢多?
主要飲手沖
暫時都係拎whiskey glencairn飲
感覺nosing重d
巴打你d 豆送到黎未?
想問佢用咩公司運過黎?幾耐左右收到?
琴日收到,順豐送黎,聽日試沖先
佢得五款係single origin
懷疑其他款全部都係嗰啲blend出嚟
我成日都覺得手沖上網睇片都學到
當然同比賽級比較係另一個境界

元朗Accro有開班,自己上佢fb問
冇咩經驗 見樓主話新手去上下堂好啲
當然去鋪頭飲多啲都係方法 但呢排時勢加上一個人飲唔到好多種
元朗太遠 上咗網搵我嗰區有冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞