[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
hario我係千色店叫到有得買
用緊
不過以你用緊capsule黎講轉半自動應該煩D,因為每次用完都要洗
係咪要即洗個隻, 其實返工趕時間好少飲, 多數放假先玩
係啊飲完先洗
部機咪洗粉碗,手柄,出水口,睇你打唔打奶,打奶就要打完要即時抹走奶棒D奶泡先
其實悶蒸嗰陣啲咖啡滴落下壺有咩影響
唔識 要其他巴打解答 聽人up 滴太多會產生水感
Ascaso Basic
有無巴打放niche zero white ?
香港有無
BTW. 有無人用過SMEG 個部, 幾的式
岩岩買左人生第一部semi automatic 黎用
想問nutty 既豆整espresso 係咪一定會苦
我磨豆只係用緊wpm zd10
豆就四月尾炒好的

依啲仲develop 緊自己鐘意邊類型豆
照早尖沙咀有咩cafe推介? 想整杯靚嘅再翻工
即係oem, mark smeg就賣貴千幾蚊
no.9啦
新手想買器具可以係邊買,推唔推薦買hario
barista jam 啦

hario ok既……
除左磨一定一定真心唔好買之外

同埋個磅成日俾人屌反應慢
手沖壺又俾人屌肉酸
濾紙唔夠kono好用
下壺又真係kono靚好多

除此以外其實 hario 唔錯
邊啲grinder 性價比比較高,新手想入坑
了解下悶蒸作用先
悶蒸滴落黎嘅=無悶蒸過就萃取嘅咖啡
如果無所謂嘅咁根本唔需要悶蒸 直接沖就得
nutty同苦無關係
不過espresso有苦就一定架喇
個人意見就睇返苦度高唔高 杯esp有無balance
甜突唔突出 酸質係咪靚嘅
我玩多幾日就發現係第一日應該出shot 出耐左所以苦
睇黎Espresso真係差少少少已經好大影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞