[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
aeropress好用, 辦公室佳選!!
最近學緊用delter press
每種刻度沖出黎味道都會好唔同
Office 用聰明杯應該會簡單d
新手一問
想問大家平時去開邊到買手沖用具?
次次上網search 大多都係台灣網
雖然運返黎都ok 但都想起現場睇下貨
新手請教有啲沖法話磨到相對好幼 接近espresso再粗少少咁(Matt perger同James Hoffmann) 同磨得相對粗啲 接近白砂糖粗幼咁(普遍台灣YouTube或者Facebook grp)
兩者有咩分別同好壞處?磨到咁幼唔會增加萃取率 接近30%過度萃取咩?
有無幼粉果隻沖法教學 ?
唔知佢點沖法俾唔到評論

但手沖最主要影響萃取既,有 4個因素
溫度,時間,研磨度,粉層翻滾

原則上,一個低左,另一樣高返
萃取係可以調整到既

但當然啦
每樣野所引發到既味道,或者會唔一樣
eg 有啲味道要水溫 高先出到
有啲味道,可能時間一拉長就會無
上環 barista jam
有冇巴打知有冇一d手動式既espresso機類似areopress咁
買部機好煩一日最多又只係用一次
D水管又洗唔到
https://vimeo.com/46612013
https://www.youtube.com/watch?v=AI4ynXzkSQo
我見佢哋都係磨到好幼同用接近100度嘅水
沖煮時間又同普遍沖法接近
咁想請教呢種手法同普遍手法有咩分別同埋點解要咁做 因為同平時見嗰啲好唔同
咁做唔會放大曬咖啡豆嘅味道 包括好嘅壞嘅咩
唔係呀
佢講得好好喎,仲有教埋你點樣去因為萃取多少
去調整返你既研磨度

btw 其實佢唔係真係咁幼
你見佢影粉果陣,其實都係幼過一般手沖 size少少
ok的
唔係呀
佢講得好好喎,仲有教埋你點樣去因為萃取多少
去調整返你既研磨度

btw 其實佢唔係真係咁幼
你見佢影粉果陣,其實都係幼過一般手沖 size少少
ok的

呢啲 ? 都可以既
但其實用起上黎都係差唔多咁麻煩
聽日試下先 唔該巴打
謝巴打
https://www.facebook.com/1885174538415369/posts/2640480432884772/?d=n
有冇清試過呢類酒桶finish嘅豆
即好似whiskey 咁做Finishing
不了

外來添加既處理法似過
但其實個味好假
飲得出的
想請教粉牆高低對味道有咩影響
落水手法可以控制到的

其實都係利用水流
去控制返啡粉既流動
調整返個萃取
Pushhhh
即係所謂嘅擾流 擾流提升 中心注水 大水柱等手法 就會提升萃取率?
大致上可以咁講
想問如果關於萃取 手沖嘅有邊本書推介 講下產地嗰啲都得
專講手沖既書,真係接近沒有

早幾年有本 醜小鴨既 手沖咖啡大全
算係比較岩新手睇,易啲明

雖然宜家再睇返,有啲資料未必岩
有啲理論我到宜家都唔明
但for 新手理解係ok既
請問新手應唔應該由掛耳包開始學下點沖先開始買手沖gear
除左AP仲有無邊到既掛耳包介紹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞