[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
無用過你部機
不過建議可以留意下比例
一般會建議用1:2黎做基礎 之後再調整粗幼度溫度個啲 最尾先微調比例
差1秒已經唔同啦
尋日跟師兄個list 去葵涌rare
個老闆真係好好人
學唔少野

不過入門機要沖到佢果隻咁creamy 既espresso 係咪好難
早排轉咗用泰摩栗子slim, 磨大size d嘅豆都好好磨,快舊果個垃圾唔只一倍
再上一級可以試下 C40 / kinu M47
有錢就話一步到位啫,窮L唯有靠強國
原來delonghi 有部 KG521 , 幾型仔
依家唔係成杯水倒落去正常嚟講就算用粉量兩倍水,會滴落下壺嘅咖啡10ml都唔知有冇,一杯咖啡二百幾ml溝埋係咪真係咁大影響先
落少啲水就唔會有咖啡滴落下壺,但係啲粉未濕透悶蒸唔完全一樣影響咖啡萃取
我就寧願俾多少少水確保所有咖啡粉都有悶蒸到
即係除咗V60之外冇嘢買得過
1比2悶蒸當你滴一半 入面都講緊係你比例入面嘅一份
悶蒸滴唔滴水除左落嘅gram數外仲有你落水嘅力度都會有影響 唔係落得少就等於悶蒸得好
呢樣少少個樣少少加埋就係唔係少少
題外話如果你係以唔識嘅心態問悶蒸會滴嘅影響但又咁嘅態度就祝你好運 加油
Hario個手沖壺同下壺又真係幾核突話係雲朵壺但係點睇都似篤屎
手沖壺要買就買Kalita
我自認上網睇post多過真係埋位沖,平時除咗去開連登咖啡post就係上台灣同外國咖啡forum
個個forum間唔中都有人問咖啡悶蒸嗰陣滴落下壺點算,講到好似個天跌落嚟咁,甚至有人特登倒走滴落嚟嘅咖啡
啲回覆九成九都係話只要唔太多就唔緊要,幾百K sub嘅手沖教學,cafe示範,手沖比賽冠軍,佢哋悶蒸咖啡粉嗰陣咪又係由得咖啡滴落下壺
我就真係想知點解啲人講到悶蒸有咖啡滴落嚟(唔計成注水咁漏)好似好大件事咁
M47香港係咪無代理?
呢個世界咩流派都有 每個人都有自己喜好習慣
正如有人syphon會抽底水 有人唔介意
你唔會見到你所講幾百k sub/冠軍去否定人
只會介紹自己嘅沖法
唔識就去學下 了解下背後原理
學下尊重人同欣賞人地嘅沖法
你係度笑人時人地都係笑緊你
學到嘢之前仲以為用越少水預浸就越好 聽啲教學講預浸好似放啲水落去啲粉度 但好抽象
我新手平均落30~40mL水 會滴10mL~15mL度
烘培度 烘培日期 又會有影響
其實有好多嘢影響究竟滴幾多
放啲水落去粉度都啱 總之個感覺就應該係輕手啲落手 我就習慣距離比起沖煮時會近啲嘅
留名學嘢
唔知係咪我見識少 厭氧處理嘅豆飲落去唔似飲緊咖啡 好特別 唔知點形容
wpm z10 如何? 我見又係一千樓下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞