[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
如果想轉行做barista 的話 係咪都要sca旁身
你有冇咩書推介
如果想學沖咖啡的話 都係出面上coffee shop d堂可以學到?
巴打知唔知有邊間既course上得過?
Update番?

牧羊少年咖啡館
立場: 黃店
地址: 將軍澳寶康路105-107號香港單車館地下G53號舖
地圖: https://www.google.com/maps/search/?api=1&query=22.313113,114.26245900000004
電話: 26327107

和你Pay: https://wolipay.awes.app/shop/W4YW

做b就直接去洗碗開始得架喇
上堂好浪費時間同錢 學極都唔會夠你係coffeeshop好
再講唔同coffeeshop有自己文化 你學完一套去到間鋪都未必啱用
個人意見:自己玩先去上堂
佢係黃店咖啡店
但應該入唔到精品
平時沖開V60,諗住試吓扇形濾杯
佢同V60嘅分別會唔會大到明顯飲得出分別?同french press又差幾多?
要買嘅話係Kalita波佐見燒定Zero Japan (Beehouse)好啲?
就係想搵隻口感唔同嘅杯
波佐見燒定Zero Japan好就可能要等其他巴絲解答
如果純粹為興趣想上一堂半堂咁有無推介
你想學咩先
通常搵返個範疇嘅高手 都有教班
有無高質即沖咖啡推介飲開flat white/latte , 如果無呢d味 自己加奶都ok
wfh連咖啡都廢事落街買 好辛苦
某種意義上
其實佢係我師傅

好多野都係佢教我的
redmeow真係好L正
試完包濃厚風味嘅掛耳覺得好苦,係我沖得太耐/唔啱定本身果隻豆真係咁嘅味
都想學手沖/普通用咖啡機沖下 學下豆種類之類
呢度係3樣嘢
真心想學就要分開黎學
hea玩其實erb好似一個course會有齊
答唔到你

要知道你啲豆係邊到買,擺左幾耐,你點樣沖 等等資料先知

可能係隻豆本身係咁
可能係擺耐左
可能係你沖得唔好
thanks
我研究下先
巴打當初入門係點學?
唔識
我玩手沖咋
lm
想問用drip機值唔值玩即磨豆? 定就咁玩粉算?
drip 機係咩
即係最普通蒸餾咖啡機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞