[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
新手買咩grinder 好
想問下邊到有v60 filter 紙賣?
男朋友係咖啡撚 遲啲同佢去試下先
我以為Hand-drip會搞好耐添,你沖250ml?
同埋Hand-drip用到手沖壺嘅話會唔會搞到好似祭壇咁?
我都係鍾意Aeropress嗰種簡單粗暴直接,尤其當你食完飯想要杯200-250ml嘢飲嚟自私飲嗰陣,用佢就可以兩三下手勢搞掂
手沖 比 aeropress 多既
其實係個手沖壺之嘛
即係多個茶壺咁上下

下壺同濾紙濾杯,疊住放咪同 aeropress 差唔多空間
如果男友唔得閒可以我陪你去
其實on list 既 coffee shop 問下都可能會賣俾你

專做零售既都有好多,我去開有呢2間
上環 barista jam
油麻地 ELF
睇你有幾多預算
我應該下一個 post 會詳細講下
幫推
幫推
公司手沖唔會過份啦
其實差唔多
都係2,3分鐘完事
咩叫手沖比例
咖啡豆 vs 水量

eg 我用開 1:15
15g豆 : 225ml 水
想問office 啲水度過溫度最熱得75度
想番office沖手沖可以點搞
要買個有得煲水個啲電手沖壺?
你公司冇電熱水壺,定係電熱水壺煲出嚟都係呢個溫度?
咁嘅情況下都係電手沖壺先幫到你
公司得蒸餾水機出熱水凍水
無得搞
買個水煲 / 買個定溫壺
我手頭上有Yellow Bourbon同Papua New Guinea,Yellow Bourbon試到有朱古力味同煙燻木材香,Papua就sharp啲同多啲果酸味,但係我鍾意Yellow Bourbon多啲
如果要再明顯啲嘅奶味同朱古力味嘅話,我有乜豆好揀?
想買drip bag 喺office有無邊間鋪推薦?
定買個aeropress 好
有冇巴用flair
新手入門
想問下手搖磨豆嘅話
1000樓下最好係咪1zpresso?

係嘅話

1. 去唔到台灣嘅話邊到買?
香港唔會得淘寶有掛?

2. 系列入面有冇邊隻比較推介?
Js/e pro得唔得?
想轉用半自動express,請問各位有乜入門推介?
初入坑想試冇咁貴嘅機先
Om Grandma Wolf Coffee
可以搵呢間, 唔知仲有冇貨
有無即溶、掛耳嘅推介?公司pantry得熱水壺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞