[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
平嘅話其實仲有匿名同1z
新手唔好預自己可以沖到好多tastingnote喇
真係要時間去明白 多啲出去飲/搵人交流啦
油麻地間browny cafe呢兩個禮拜都冇開
門口又冇貼notice
係咪執左
間brewjob係咪最近先開架?大角咀果間分店?
都算係新開既 12月開
係啊 同一間公司黎
搵日去試下先但weekend開唔開架?
睇佢地ig有寫weekend 營業時間
不過唔知係兩間鋪都一樣時間定點
可能follow/pm番佢地ig睇會好啲
唔該
LM
聽日出去飲啡
邊度寫點解間店係黃?
請參考和你eat
如果加埋落個list度我諗樓主會手殘
各位巴絲最近飲過邊隻豆好正

小弟新手乜都想試
手沖 風味不拘

唔好搞咁多野啦
其實絕大多數都黃架啦
一齊出去鋪頭飲下啡囉
有無興趣組團
雖然有沖開本地roaster嘅靚豆
但係有時朝早趕時間
只係想要咖啡因
冇時間仔細品嚐咖啡
覺得沖杯yirgacheffe或者geisha好浪費
不過超級市場淨係得medium/dark roast
雖然價錢可接受
我自己唔喺咁鍾意個味道

想問下有冇啲平平哋light/medium roast嘅豆有得賣?
幾錢/g 先叫平先係你心中
唔計佢係美心代理

感受食品原味係北歐飲食文化近十年(甚至廿年?sor少讀書)用力推廣嘅事

由葡萄酒 到茶 到咖啡 到麵包 意粉用嘅小麥等食材 甚至係肉品 都會因為水土養份(包括動物嘅飼料、生長環境等) 品種等等因素嘅不同 而產生不同嘅風味

透過適當嘅烹調(咖啡烘焙就係一個例子;江戶前壽司著重嘅「熟成」都係一種烹調,即使佢唔涉及用高溫煮熟件魚)去將食材嘅風味呈現返俾食客 從而令食一餐飯、飲一杯咖啡,都成為學習、感受世界、感受土地嘅一個過程

基於人類求生覓食嘅本能 我地一般都偏好會食一啲水土好、養份豐富、熟透嘅蔬果,因為提供到俾我地嘅身體營養會豐富啲

但係因為科技嘅發達 好多味道都可以人工合成 矇騙左大眾嘅味覺 就係咁中斷左人同土地嘅連結 而家就係想透過呢啲追溯到源頭嘅飲食 重新建立呢份連結 (所以我覺得呢一代識飲識食嘅人好多都識唔少嘢 好佩服佢地)

你可以因為Starbucks而認識咖啡 事實上好多精品咖啡愛好者都係
但如果認識Starbucks之後就覺得全世界都可以滿足於此 呢個想法同啲老嘢怕學習新一代價值觀冇乜分別
但grinder真係唔好慳
愈平 啲顆粒愈大小不一 杯啡味道愈唔clean
咁樣就算佢學啱手勢 都冇辦法用味覺感受沖得好同唔好個分別喺邊 不利飲家學習啊
事實上呢個世界大把人攞住啲垃圾grinder都可以沖到杯好飲嘅啡
再講我講個兩款平嘅grinder其實都唔差
唔知你要求太高定點
匿名係夠做
但唔好諗住Hario二三百蚊貨仔夠做咯

垃圾磨出神啡嗰啲人本身已經好有經驗嘛 新手唔慳得器材同豆啊 聽過幾個啡舖老闆都咁同新手建議
你有樣嘢講得好啱 多啲出去飲 對一對味睇下自己差啲乜嘢

沖啡真係好需要交流
$50-60/100g 左右? 鍾意有果香/berries味 但係依個價位似乎冇乜可能?
請大家幫手推一推,正個評

手足裝備抗沙士:防毒面具/濾罐 (型號/分析/用法/清潔全齊)

https://lih.kg/1848447

整體分析圖:https://www.facebook.com/112357283631796/posts/116690396531818/?d=n
個別仔細分析:
護目鏡抗沙士https://lih.kg/1857672
VPN 大踢爆:https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=112386483628876&id=112357283631796&__tn__=%2As-R

請大家幫手正評,避免沉底
想知有邊樣我講得唔啱
請糾正返 廢事誤導
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞