[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
大家係咪會睇小用french press嘅人?飲左兩年french press宜家諗緊買moka/手動espresso個種
唔會睇少,都係工具既一種
工具無分高低
沖得好飲就可以
轉用aeropress la
stable 乾淨過French press

moka 好難控制
espresso 直情第2個世界
有邊間係用自己烘既豆又唔錯架?
aeropress同moka沖岀黎係咪都係差唔多?
以我認知無可能差唔多
你諗下點用爐火你控溫控壓
得就唔駛十皮野買機啦
最近喺市集買咗包冷泡,係House blend,有mandheling做mix,天氣咁熱飲幾正,唔使出去益藍店
Craft
red meow
日亞買果個kalita 銅600 送到,望落都幾靚仔

不過諗到聽日27/5就無心機開箱玩
唔係my little coffee 就得
有冇巴打用過1zpresso js /E
主力係玩手沖係咪js 就夠?
定有其他介紹?
點解
買1z都係為平
為平又買個貴嘅講唔去
早幾日先至順便喺嗰度買咗豆同咖啡掃但係嗰度都有Kono嘢喎
有無玩開cold drip嘅巴打
最近想入坑 Oji dw-60dx 同Lido 3 想係Shell Goat Coffee買有無伏?
咁如果都係淘寶野
我做乜唔自己淘
ok的,工具正路
唔該巴打
留名學野
大家如果要返工,會喺公司沖定收工先返屋企沖?
冇人會喺收工返屋企沖咖啡掛,唔使瞓咩
我喺公司有哂咖啡磨、Aeropress同咖啡豆,我由飲哂杯咖啡再清理好架生都係15-20分鐘內,同事都會用咖啡機同Nespresso,所以同事都接受到我咁做
當然,如果你嘅沖咖啡係講緊Hand-drip同手作Espresso嘅話就好似有啲過份
咁睇黎都係留返星期6,日先飲
我返公司第一件事係沖handdrip
其實搞都係約莫10分鐘就搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞