[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
請教下巴打
飲過一杯自動即磨咖啡機沖嘅齋啡
冇酸味淨係有好濃咖啡香味
係成世飲過最好味嘅咖啡
請問手沖做唔做到呢個效果?

最近跟巴打張list去左一間飲手沖
店員推介話幾款都有酸味,隨機揀左隻
未至於難飲
但係隻酸味令我感受唔到其他風味
係我唔識欣賞定點?

有排打喎,又驚自己講錯……柒架嘛

搵次有時間睇睇資料再講
咁慘

我同巴打團購外國豆幾日都已經到左香港
咩都得架喎

但可以淺烘就要考功夫啲
少玩 moka pot 唔熟
um…咁講啦

以前既咖啡通常都係比較 深烘焙
包括你前面講既果杯齋啡
味道通常以烘焙香料堅果木味呢類為主
亦都係 常人所理解既 ”咖啡味”

而宜家比較流行既精品咖啡
就會偏向 淡烘焙
比較著重返 咖啡果實 最原本既味道
好似飲紅酒一樣,飲得出唔同產地莊園既特色

手沖精品咖啡飲落口會似係飲緊 果茶/果汁咁
唔同時間溫度入口
都會有唔同既變化同層次
做呢種就做唔到 深烘焙齋啡果種咁有爆炸力

btw 其實你可以試下去飲 espresso (濃縮)
當然係指精品既 espresso
俾到你既震撼唔會比深焙少

但做得出色而又令你有驚喜既 espresso
唔係間間鋪都做到
因為 espresso 既變化好敏感
拎早1秒遲1秒,已經完全唔一樣
可以一試上環 barista jam/ amber

唔係話其他唔好,不過呢間有保證
應該唔會令你失望
其實2隻壺都好好用,我個人就覺得真係辭自己手感
你習慣左點控水之後
就真係分別不大
https://kurasu.kyoto/collections/coffee-beans/products/kenya-kainamui-aa
樓主,如果我想搵類似味道既咖啡豆,有冇推介
咁你買佢咪得
C40 比藍店Hazel & Hershey 包起曬
多謝巴打咁詳細解釋
會去你講果兩間試試
只飲expresso 同 americano

講起未去過 黃店coffee shop添
連運費太貴,唔係一次過買大量好唔抵
所以睇下香港有冇類似
唔知喎……我係用過一次之後唔識del

次次都會見到
支持
自己最近一年先開始飲咖啡 (唔知自己識唔識飲)
覺得旺角間knockbox幾好飲
沖pourover 係咪一定張要有個磅同手沖壺?
成日沖出嚟嘅味道都唔一樣
30g 唔識沖,俾唔到建議你

沖開都係15g
30g好重手
平時沖18g已經好盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞