[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
我都想去試下係咪咁受歡迎
btw 巴打你有無係個到飲咩同買左咩豆?
想換手磨
好多post都係推 Lido 3 / Comandante C40
而家1516緊
Lido 3 平500左右,但係好大舊,無C40咁靚

有冇巴打可以分享下佢地嘅分別?
eg 風味,清潔保養之類

感謝

btw而家係香港買C40係咪一定硬食藍到黑嘅代理
港澳區有另一個代理,喺澳門
所以我暫時買咗隻Bialetti手磨玩下手感,遲下直上M47
果個代理咩色

新手唔識買咗hario
而家好想送佢落地獄
考慮下apollo
貴唔貴,幾錢100g?
我自己沖感覺算balance,但朋友沖都係話濃
其實係未用黎cold brew會比較啱?

btw 佢上年個winter blend真係好飲
香港要買100g 豆係咪上網先有
行好多地方都大大包
一般都 200,150 左右啦
如果飲唔哂可以同朋友夾份飲既
講左幾年唔好買 hario
lido3 同 c40 2隻磨都出到黎都平均,風味都好完整既
2隻我都有

簡單講我就會覺得真係 c40 細隻啲,方便靚仔
磨起上黎都會慳力啲
係推介既,不過就唔好去上環 H&H 買,因為佢係深藍店
都唔好去 hktvmall 買,因為供貨既都係 H&H

網店又好,fb 又好,團購又好
又或者其實係外國網訂完寄返黎都可以

風味上,lido3 會比 c40 集中,紮實
兩隻磨都好出色的,不過 lido3 真係大支

除左呢 2隻
都可以一試 m47
阿波羅最近都有人提起,不過我未拎上手實測過未知風味如何
新手用緊超市幾十1蚊大大包玩緊
沖完出黎要加奶先得

唔同單品豆沖出黎係甜既
果啲唔 work 架

新鮮豆 = 新鮮食物
超市豆 = 軍糧

你唔會期望軍糧可以俾到啲咩好風味你
呢到不少人都係自己沖啡
玩完一包軍糧
下次去返coffee shop買
唔想浪費D豆9沖
去我條 list 入面既鋪頭買

應該是但一間都唔會太差
果時唔識見hario平就買左
一開始玩法壓壺,可能磨得粗唔覺
而家轉玩手沖出哂事

上黎追哂啲咖啡post先發覺一開始就衰係個磨度

我見上面都有人推阿波羅,google完應該唔啱我
個樣係靚既,但係唔係人人接受到。同埋拆黎清潔勁麻煩,要用六角匙。風味方面得一條台灣片有講,又好難評論

m47係3千幾果隻?太貴,budget 無咁高

而家暫時決定C40,再睇下用咩方法唔經間藍店買返黎
其實好多都有架
其實清潔都係半年先清一次

都係搵個新既牙刷,刷下入面啲細粉就 ok
唔好濕水

平時用完都係搵個相機噴,同掃走啲粉
m47 Phoenix 啦
再唔係真係咁鍾意c40 睇下外國賣豆啲舖 有啲有賣c40計埋運費都唔洗千8

我來自日本岡山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞