[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
近來多返用V60,發覺出黎嘅味豐富過kono好多。

同一種豆,喺公司用月免9沖,V60,無用磅,仲好味過屋企用90度 15g豆250ml takahiro.
睇黎用kono唔可以用普通手法沖。
仲要公司用匿名,屋企用C40.

岩岩呢兩日拎返個V60黎屋企,哇,頂d味豐富左咁多嘅
一田,hktvmall都有
差好遠啦
所以話用kono唔用金澤或其他特別沖法,頂幾頂級工具都唔夠9沖v60黎
打圈斷兩次水手法嚟講
kono甜味比較集中,多少少花香(如果隻豆有)
v60就偏果酸,層次拉開啲

通常睇豆同嗰日想飲咩味決定用邊隻
黎緊想試origami 或kalita wave, 久久未決定到
用左幾次 Kalita Hasami
好似厚實D
V60 如果用耶加雪菲好易沖左杯檸水出黎
入門想買個French press
有冇咩推介
Hario/Bodum?
小弟都係咁覺得 kalita HA101 沖出嚟啲味好“聚”埋一齊 v60就分得開啲 變化多啲 origami + 蛋糕紙就易出甜啲
v60好難駕馭
即係v60其實唔啱新手?
我仲買左v60
之前樓主講過新手用v60都ok
V60新手用完全無問題
玩咩手法v60都可以
V60型自己覺得比較食自己技術嘅濾杯
Kalita HA101 個味反而幾consistent 不過應該點都沖唔到V60個隻味
V60同kailta 101我都有,真心覺得V60好用
呢度有冇berville870用家?
同一隻豆自己喺屋企用kalita ha 101 沖同出邊試飲用v60沖,ha101 隻風味好似集中d,無v60咁broad
想試隻豆多d風味係咪應該買返隻v60/origami 玩?
v60膠版幾十蚊 買!
我前一晚冷壓2shot expresso 返公司加冰水飲
想問下如果杯啡幾酸下,但冇苦味,係咪可以再磨幼啲再試下?
可以試磨幼少少 / 高溫啲 / 沖煮時間長啲
是但郁一樣好了
唔好全部郁哂
好耐無沖
今日上網買左豆,重新黎過
你用咩豆?
好次我咁,沖Yellow Bourbon會有煙薰nutty味,但係Papua New Guinea會有濃郁果酸花酸味,Yigarcheffe係淡酸加花香
如果你唔係沖到杯超澀口嘅酸咖啡嘅話,我覺得轉豆會立竿見影
我跟redmeow個subscription
今個月佢冇講豆既名,淨係話風味係winey, cherry, keemun black tea
今日再磨幼啲,又冇咁酸
唔知有冇沖錯
冇咁酸就算係行啱咗路啦,你之前嗰次應該係under extraction
不過就咁睇個description我就唔覺得你個咖啡沖到啱啱好嘅話會真係有苦味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞