[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
好,等我再試下較下個研磨度
想問下 Porlex Mini II 邊度買最平?
買黎做乜 ?
垃圾黎架喎
諗住買個唔太貴輕便露營玩下

有無類似價位又輕既推介?
真心唔得
因為佢會磨得唔平均

個差距大到你唔信
沖唔到好啡的

呢個價位唔建議買
寧願你用靚磨預早磨左帶過去
雖然會走味,但都好過佢
Porlex用左個幾月唔知係咪已經畀我玩爛定點,磨啲細粒啲既豆會好kick,磨得好唔順
有啲想買個新既磨,kinu m47定c40好
同埋香港邊到有得買
想問吓大家意見 如果家用espresso機
買一部本身已經有得磨豆 eg. Breville bes870
定係買部espresso機(eg. Delonghi ec685)加個靚磨豆機好?
趴街,我個Bialetti陶瓷磨最快爛竟然係爛個把手上面嗰粒紅色的
有冇人試過driver 個手動磨豆機
Kinu
可唔可以講下點解
同埋我見m47都有唔同版本,有咩分別
理論上磨豆大於一切
不過留意返BES870用無壓粉碗,EC685係用有壓粉碗
唔該師兄 不過好似見上網有delonghi剩無壓粉碗配件買 所以其實應該OK? 除左ec685有冇其他推介?唔想太貴因為諗住留返啲錢買磨豆機 大約差唔多價錢
Kinu M47 應該買邊隻好?
classic/simplicity/phoenix 應該點揀?
想連埋個手沖burr 是咪官網買最好?
我係上面問過lido 3 vs C40 ,最後買左m47

以下實用性分析,味道方面留比資深既巴打答

m47 咁多個版本刀係一樣,理論上磨出黎係無分別

classic 最足料,全鋼結構,將你搖手柄既時候對中軸產生既移動減到最低,理論上磨黎係3隻中最靚,當然價錢都好靚

simplicity 粉格同入豆位變左用膠做,中軸無變,輕左,磨出黎同classic無分別。價錢係3隻中間

phoenix 既中軸都變埋用膠支撐,更加輕,(理論上)無咁耐用,(應該)磨出黎比上面兩隻差少少。價錢最平

要注意既係simplicity 同 phoenix 粉格係靠條o-ring (即係膠條)卡實,用耐左要換,買既時候有送多2條比你。

m47有幾個優點:
磨得快
用力唔算大
轉刻度勁方便勁快
味既對比唔識,因為我得m47

缺點:
算重(?)
個膠粉格基本上每次用完都要掃一掃
無上蓋,有時磨磨下會有豆彈你塊面
m47價錢真係好靚

個人建議:
錢唔當係錢買classic
budget算鬆買simplicity ,轉下刀盤用到十年八年
2000樓下買phoenix ,有機會跌斷中軸,小心啲擺

另外仲有一隻磨叫apollo,成支磨用一舊鋁合金完整加工出黎,中軸既移動理論上係0,可以考慮下
多謝巴打解答
就咁睇好似simplicity已經夠用
唯獨classic有個click feeling system好似唔多實用?
如果我較啱個刻度其實都唔洗再點用到(好似係)
apollo第一次聽 研究下先
click feeling 即係多咗粒bearing,轉刻度盤既時候會feel到粒bearing彈下彈下

轉唔同豆都有機會轉刻度,不過佢設計既刻度盤已經可以好方便同清晰咁轉到刻度

有錢既話,究極體係Apollo grinder加 kniu pour over burr
師兄用開啲咩磅?
新手諗住入坑前去飲左幾間手沖都係苦同酸
似飲americano多D 完全飲唔到D花果味
本身已經諗定買js/c40磨+v60
而家嚇退左
想問沙田區會唔會有正手沖
下星期去barista jam試
有冇同過barista講想飲咩味嘅啡?
通常耶加豆會易入口啲
睇吓日曬/蜜處理
你去左邊間
上面講到有咖啡店賣手沖咖啡,係咪有邊間會即場手沖?
手沖一定係即場沖的

其實你去我 in list 既鋪
我諗好多都有手沖
Hario
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞