[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
第一次沖,沖個時中間好大個窿,沖完可以見到個底
做錯左啲咩
試下打圈,沖哂所以粉

大圈中圈細圈
沖哂所有粉
最近想入坑hand drip
想買個靚嘅手搖磨豆器 (kinu or c40)
知唔知邊度有團購
入 group 問
有冇巴打用過台灣Apollo果隻手磨
想買個玩moka pot
同kinu比邊個好d
有限期的
生豆熟豆都有
Starbucks
錢都唔洗俾
食野還食野,坐還坐
我分得好開
港島 NOT Specialty Coffee
連鎖 Pret A Manger
好奇一問
如果抽真空, 啲豆自己又放co2
咁係唔係要keep著抽?
定由得啲豆同啲co2一齊唔打開?
想問下kinu手磨夠唔夠玩espresso
想試唔同既咖啡豆~有無邊到可以細包又味道可以試架?
好少咁樣架喎
通常就自己搵朋友夾豆

又或者你去上環 barista jam
有個 cold brew set
好似70蚊左右
一次試 3款唔同地方既 cold brew
巴打 睇左你啲post知道你對咖啡有啲研究 想問下你覺得想入門學下咖啡既話 sca啲堂值唔值得上
利申 呢方面知識係零但有興趣學
沖個時啲水流得好快會有咩原因
同埋幾多粉痴左喺側邊,點改善
仲有點樣飲到佢講個隻味,個店員話有奶油味但飲唔出
SCA 都學到既,但個價就有啲貴
如果唔係話要係呢行發展 + 開班教人
要拎張證書出黎俾人信你既話
其實基本唔洗上 SCA

出面好多唔同 coffee shop 都有班
又或者你去 list 入面既鋪頭
坐吧檯問多佢幾句 (唔忙果陣)
其實大部分都真係會好用心講解俾你聽
你用咩磨,用緊咩沖壺,點樣沖法,溫度時間大概用緊幾多,有無分段落水

多粉痴係側面可能係你落水打圈唔夠
小圓中圓大圓
你落水打小圓,咁外層大圓位置咪會積粉
你都沖唔到個位

飲到果隻味就真係要靠你飲得多
味覺記憶豐富起來就會分辨得到

你好難要求一個小學生
閉眼食好多唔同生果
要求佢分辨到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞