[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命

1001 回覆
491 Like 8 Dislike
有無咩手沖教學邊推介, 太多門派唔知跟邊個好
自己又沖極都女好飲
唔好飲
我覺得新手可以跟下Matt perger v60沖法
https://vimeo.com/46612013
易控制得黎唔會太差

等有成功感
沖到相對好飲嘅啡同享受沖啡
再研究斷水/唔斷水
水溫、grind size、比例等
試下先

https://youtu.be/wmCW8xSWGZY

之前一路跟開呢個但成日d時間都跟唔準例如一開始等45秒既話會乾撚哂, 之後又有時張太厚所以水浸
又唔識啡友又唔知幾時先有團購好撚慘
4:6 係一套理念多過手法

首要搞掂grind size 先
留名
入tg group 留意最新動向
你平時係點樣沖架
嘗試下幫你搵搵到底出左咩問題
我都唔知磨幾幼好
16g豆
240g水
90-92度水

一開波落ard 30g水bloom
30秒後打圈落水落到around 90g
大概45秒後再打圈落多around 50g, 分三次落,每次等45秒度

用kono綠紙攪完都三分幾鐘,黃紙/december 四五分鐘都可能

普通v60紙就兩分幾

但自己又手震,又唔知應該轉幾多圈,有時又水多有時水少咁沖咩豆都係同一個味,尤其岩岩沖好果陣一定好苦,凍少少先飲得
手沖一杯份量好難做
水流通常都係中柱身 好快就沖完
好難控制個時間
30+90+50 = 170,你仲差 70ml

但如果你新手既話
可以試下 3段落水ml數平均
240-30 = 210,除 3 =70ml
咁樣應該會易啲控制
因為其實每個時間段出緊既味都唔一樣
平均啲會易啲控制到個味道

然後就要睇你沖完出黎,到底個味道係點樣
再係3段注水到調整控制

如果你落水都未做到好穩定既話
咁就首先穩定左自己注水先
注水轉圈快/慢都唔緊要
但要 ”穩定地快,又或者穩定地慢”

再之後既就要睇你沖完出黎既成果再作調整
落水要穩定
慢慢落,寧願穩定地慢都唔好亂
睇人沖 落水都好爽手
如果我好似佢地咁....話咁快就沖完一杯
之後就 落慢D水 就住就住咁好難穩定
唔知點好
唔係呀,我係30+60+50x3
我諗住試下樓上50+50+100果條教學片但其實轉圈係應該轉幾大
同埋到我手勢穩定左時我又應該點調整
講真我唔係好識分得太仔細,就算出去飲都成日飲唔出d tasting note
btw 我用咩濾紙都係平均 2分鐘左右沖完
其實控制到的

另一樣野都睇你用咩磨
如果個磨既細粉多
就會容易塞水
練好一樣先一樣啦
點入?
我用december同kono厚紙會塞左已經唔係磨得好幼
我用fuji royal 大概6.5-7.5咁
你啲表達真係
即係分4段落水 ?
都 ok既
但都係要落水穩定左先,唔係好難搞

穩定完出要睇下個味道
到底會係偏酸定偏苦,去做初步調整

濃度甜度順滑程度就再後一步先調整
呢個勁呀,唔係個個人都知

( 條 link 係呢個 post 第一頁第4個回覆
入唔到證明你無追post )
Fuji royal 隻磨有無歸零過 ?
如果無既話應該都真係粗架喎

December 可以調整去水
你已經係調到最大 ?

btw 其實我用開 V60
December 未玩過
小水慢慢繞大圈好難成日會時大時細
(跟YouTube嗰個學長條注水片咁練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞