連登巴膠怒屌警暴製亂暨W1三度減班專區

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
88X本身我相信搶到唔少鐵客
同時即使原本藍田坐89客都大幅Upgrade車費收入

正題:88X可否儘快雙向觀繞拉埋去油塘
88X個case似係
獲取新客
多過
舊客轉線

因為89同89X載客率真係冇點跌過,而藍田山原本係新界東線白區嚟(火炭同理),啱啱塞到個閪窿條數先咁好睇

暫時嚟講,除咗強行分拆路線/舊線改路之外,將平線客迫去貴線又好似冇乜成功例子,我淨係諗到A29
31b
214東行南昌街去黃大仙都搶唔少2F客
係喎,仲有290系成功騙取40乘客嘅2蚊
一決雌雄徵集
大埔<>旺角大球場

72X太平道/旺角站沿洗衣街行上去
VS
72轉81

前排亞皆老街啲燈未整完塞到仆街
而家有試下用後者來往
用得72轉81,會唔會另類D九龍塘會坐72X/271?

希望藉沙中線第一期乘機執執啦

FF
75x直落太子道東
74x飛起新蒲崗鑽石山
富亨/第九區開一條M線專做鑽石山黃大仙樂富
非私心
富亨真係要盡快開多條市區線
遲啲靠條271+朝早幾班特別車實仆街
最有可能係咪東九龍?
但係我唔覺得大埔中心會容許改74X
最大問題係出現左74C停外圍,佢叫你坐74C就算...
新線唔好再跟依家x線行法
運頭街 鄉事會街 寶鄉街每日都倒塞出廣褔道寶鄉橋 結果所有區外線一齊收皮
南運路
完善路
諗諗吓垃圾廢線268X 係無加價之下誕生
都算係咁
:唔搞啦
自己係轉車站轉啦
南昌街美孚
其實好簡單, 拉長86A咪得
維持沙田圍總站, 學682B咁用沙田路出入富豪花園, 呃里數搏加價
不過88x非繁忙時間都真係少人搭
雖則話半個鐘一班車蝕極有限
290東行去到彩虹好似快唔過10分鐘
西行40荔枝角個圈你搭埋我個份
不過密左車又唔係壞事嘅
88X藍田淨係做平田啟田近黨鐵範圍
另外大半座藍田山興田碧雲道都唔做
非繁唔夠客根本自己攞黎......
呢條係政治線,一來抽走左277X俾藍田山嘈無左大老山隧道線;二來佢最先算死草想用2部車行所以咪大致跟返當初277X當初服務範圍算

後來先計到點都要3部先夠行就後話,變左除左85同89外,281A都要抽一部
咁無辦法
港島本身鐵路同電車都cover唔少地方
流水好難做 我銅鑼灣搭電車同2A差唔多時間點解要比貴d去搭
唔似九巴個邊咁多人口多既獨市位
我知88X哩段開綫背景
我只係覺得當初老九無遠見
驚死唔夠客寧願單邊擦觀塘道玩上下午AB走綫
都唔去填埋油塘大大個東九新東綫白區

後尾16年老九都自己上RPP拉條88X過埋去啦
係藍油兩邊就走綫先後次序鬧交先唔成事
一開始服務藍油兩區然後雙邊觀繞又唔需要整兩條走綫出黎
碧雲道同高超道繼續大規模起公私營住宅人口根本會再升
不過電車越黎越難等亦係事實
成日等好耐都未有車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞