連登巴膠怒屌警暴製亂暨W1三度減班專區

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
74A都係用黎塞住大埔公路班友
晨早應該淘汰, 都唔知同條70X大埔公路版有咩分別
74A做緊九龍灣商業區員工巴士
下繁喺黃大仙上到坐滿ATE
到河畔就會倒瀉籮蟹咁落客,理論上沙田-大埔係有位接更多嘅客

72A唔洗加班啦,轉返雙層就夠載

同埋托70嘅福,72A 73A 74A本身就有一大堆慈善BBI,冇乜分別
一個鐘一班,寧願搵架車出到沙田再算
而且74A繁忙時間好似有少少甩,遲幾分鐘先開
而家厹好多新線都跟里數收到足
如果本身唔夠里數升一級車費就拉長d條線
改行吐公落沙田已經好好
今日搭72,上路站站停但加埋上落10個都無 行吐公最小快10分鐘
咁佢收到果級上限又真係吹佢唔脹......
好似沙田區$6.8呢級線,無記錯最貴可以收到$9.4(當然去到呢個價錢仲有無人坐係另一回事)
因為偉業街
講真,偉業街overload得好緊要,要搵啲線試下用承啓道+隧道+四美街走出去
74A個定線係個唔錯嘅選擇,但係會冇咗狗仔總部同彩虹邨個站
好老實,似乎班客又用腳投黨鐵一票
72 比以前係好左 但大學站開返 客量又跌左啲
74A要改應該唔太難,全部人都放棄哂無期望,做起左都唔期望會加到班
之前大學站未開,好多人坐72係大會堂落
好明顯$9.6由大學落沙中大家都唔覺得係一個合理價位,所以一開返個站D客回流返好多過去
要睇埋暴大1月之後開學之後會唔會爆返堆客
想再吸客就加埋城隧線bbi拉,呢家2程8.1+9.6好貴
做暴大緊係搵43P啦
你見而家九巴係要收到最貴果級,即係想全部線收上一級
即係屯門/北區線收到天水圍價
大埔線收北區價
沙田收大埔價
而荃葵就點都收唔到屯門果級價錢咪hea做

只可以話佢做緊profit maximization......
應該咁講,收到最貴唔代表profit最好,A33X就係最佳例子......
九巴巴不得將舊線做爛再開新線取代
但都要睇下競爭者同原來條線個價位
除非新線真係快好多/獨市,唔係你收貴兩三成搵鬼搭咩
條線set得靚先最重要
rpp就寫今年 第三季 飛走石門入大學站
實際就唔知拉
又回歸profit maximization呢樣野,3間公司都唔想做平線客,呢樣就大家一致
當佢加價20%,用車數不變下客量只要下跌不多於17%佢已經可以令收入不變
仲未計佢客少左佢出少左車同人,開支少左,分分鐘仲搵得錢多...
點解紅van咁貴都咁多人搭,因為佢快,合乎用錢買時間嘅原則
但厹係兜個里程出嚟收貴啲,我點解仲要搭你
佢收到嘅錢咪由$10.1直接跌到0
結果而家柴小咪發現仆街囉
18變18X之後條數仲柒咗
咁呢個case又真係柒
用返呢條數計,佢用車數無變但係客量下跌遠大於人均車費數字咪奶左野
九公司成功經典例子係88X
呢條線當初係85、89同281A抽車,每個客收入係由$6.8/7.8變10.2,即係話每個人頭搵多左30-50%,仲未計之後89再有cut車...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞