連登巴膠怒屌警暴製亂暨W1三度減班專區

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
I mean 35x
巴士站個藍牙係咪唔會畀車用?
城新套實時車輛監測 配合埋車輪轉數 & 報站路線資料 所以咪準
2仔 6仔站站停大上大落 你搭埋我個份
彌敦道/長沙灣道北行搭102 970 南行搭北區線 提速高達一倍
問得好, 我都有同樣問題

記得之前 (2017年) 九巴講過針對巴士定位唔準確問題而會增加偵測點去採集巴士實時位置, 我ge理解可能會喺巴士站整呢啲偵測器.

不過九巴成日講一套做一套, 2018年嗰陣話車廂個LCD報站長遠會顯示ETA, 但依家都係未顯示到.
6仔去美孚方向繁時入元州街嗰段撞正死車加貨車上落貨簡直極品黎
307A九記甩到我以為冇咗班車,
未出富亨已經遇到下一班城記,
佢仲要派架細過平時嘅車嚟,
仲要勁多烏蠅 仆街
所以我先話應該停美孚,阻兩分鐘但好過停葵涌交匯處
九巴套系統設計似乎局限咗好多嘢, 例如八達通轉分段.

報站唔準確, 就唔可以好似新城咁用報站系統自動轉八仔分段.

其實2016年嗰陣九巴好似有類似計劃, 不過又冇咗件事, 詳情可以睇返以下條link.

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-962875-1-1.html
KMB No IT
岩岩見到架936都坐到七七八八
咁咪仲慢
總會有同道人/自己人嘅
一架埋咪一架出囉
收你22.5一個月任你上你仲想點?

做唔到15分一班既好心改班次表25-30分鐘一班啦⋯⋯次次睇app出門正常 到時又突然昇起左一班
九巴將幾套共產系統放埋同一部車
系統之間又唔係預左會互連,架床疊屋咁潛建上去
就黎村巴果d fleet management system 仲好過九巴
村巴d GPS 可以實時睇位置,GPS 測速
九巴連GPS 個定位都定得唔準,唔好講ETA
6x咪一樣要塞青山道 邊撚X到
W1開線 10/15 雄心壯志
一年半未夠三度減班 淪落到30/35
行幾乎同一條路線但停少幾個站用X線名義呃錢
塊電牌有寫“市區快速”嫁
其實收費一樣
不過沿途咁多燈位快得幾多
只停大站喺香港應該好難work
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞