『薪火post』BNO續期資訊 (72) 後果自負。後果自負

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
寫信話交唔到結婚證書,理由你自己寫返。注意無需透露過多個人私隱!
唔知點解申請過程中無問我入父母資料,但又交到上去😅
2號去左寄一份speedpost一份掛號,speedpost個份琴晚已經printed and sent,掛號個份仲未到英國
多得滯,無位上機,等吓,有時兩三星期等閒事,寄郵局有時要耐性,何況非常時期加上聖誕截郵。
個fd覺得貴話幫佢寄掛號就得,我自己個份就寄左speedpost
我都唔敢同佢講我個份已經sent
CANCEL護照
填手機NUMBER
填8個字 或 加埋852 都唔得o既

Please check the form

Telephone number can only contain numbers, spaces and +()-
+852手機號碼,試試!
呢個填YES OR NO ?
小朋友o個時渣BNO
我唔知係咪唯一一本喎
豐儉由人,風險自決。結果一樣,過程俾啲耐性,speed post 都試過寄兩星期,不過慢嘅機會再低啲,由於期望有落差,一係寄郵局掛號,要快就寄fedex/ups,價錢唔貴得多$300以下,但幾乎無試過慢。去郵局就要有心裡準備慢,驚嘅真係要考慮清楚,但失件嘅仍係少!正常英國空郵掛號只需4個工作天咋,呢兩三個月係好唔正常,亦表示真係好多人續緊。
好難講,兒童證5年期,一般如果97前到期,而有外遊需要,正常會續,但如果到期係97後,好有機會無續!你應該試吓搵佢出嚟,問吓父母有無續過,你個人歷史其實呢度無人清楚。
小弟97時大約9歲
97後就轉左特衰護照
正常人會唔會一出世BB時期就順手申請埋BNO?
如果5年期的話 咪5歲時咪續左本新兒童BNO?!

PS 問老母巢過 佢兩個本舊BNO 仲健在 我o個本dum左
你出bno時有身份證,所以身份證申次登記日期,就係你bno個發出時間。另外佢哋應該知你有無續吧!佢自己兩本喺度,點會掉咗你嗰本,細路先係心肝椗,唔會無咗你本證,而且重要證件通常放一齊添,收埋咗多過掉咗佢。呢啲你第時做咗父母先會明!或者你好可能係included child,無自己舊證都唔定。你根據身份證申次發出日期去推斷一下啦。
禮貌地再webchat,問佢有無欠咗啲乜,而唔係催佢快啲!會唔會副署有無問題,有可以搵緊副署人攞資料。lost case耐啲好正常,當然有ref no理應再快啲。
我試過再收多次ref no先批
9月中入q上星期先批
Application being processed 4:45pm on 23 September 2019
Documents received 11:59am on 23 September 2019
Report Loss case
同我差唔多
分分鐘你又同我一樣遲d再收多次report lost email
我無lost case ref number
咁完全係2回事了
未攪掂報失程序冇得出住
想問如果最近續緊特衰,係咪應該等拎左新證先用新證申請BNO?
當然,唔係你點彩影俾英國?
想問下,我老竇係bc
但我老竇一直冇幫我搞bc嗰啲,所以可以證明我係bc嘅文件都冇,cert又冇,而且我又過咗18,係咪冇得by descent 咁申請bc

利申宜家得特衰
又要幫搞申請
留名先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞