『薪火post』BNO續期資訊 (72) 後果自負。後果自負

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
就係唔係我手呀麻 寄撚咗去英國
我得張copy係手
唉 仲等緊報WH
一早問好同事幫我簽
最驚係佢reject老豆老母整唔到BC姐
以前年代好多故仔聽,你有時間問返聽返,等你知多啲家族故事。

你父親如果平權就仲有機會,至於你呢.....要睇真係平到乜嘢權出嚟了。
幫佢地比埋錢囉
好似無乜人有呢個情況
幫老豆續佢本bno,答晒問題之後就係最差嗰種情況
要佢父母出世紙加副簽再加interview
我阿爺阿嫲香咗十世,邊度搵張出世紙出嚟
寄張死亡証過去比佢咩
interview唔洗理無人試過
無出世紙就寫信 解釋已過身 無法提供出世紙
副簽搵人幫手
巴打
破處未呀⋯⋯本BNO 定 BC
BNO

去咗柬埔寨同泰國

美國簽證都申請埋
當年係咪要有bdtc 身份先申請到bno?
Cukc 單野,無下文?
唔一定
本新BNO印錯左出生日期應該點算
傻啦,大把相同情況!你睇一次doc,包你即刻添信心!另外要咩俾咩,交唔到寫信解釋,唔好交唔相關嘅多餘嘢!

如果有面見,請保持平常心並欣然赴約,相信佢哋會成為全港第一次,非常有紀念價值!
Webchat
講吓姐
BREXIT完先喇
其實父母一方以香港為主要居所就可以,是否永久居民都無關係,所以當年香港出世嘅華人,絕大部份係BDTC,而國籍同身份都無需登記,亦無需要一本護照去證明,但bno就必須登記,並發出護照作證明,係兩件事嚟。

咁邊啲人一出世就無BDTC?例如越南船民之類。所以絕大部份97前香港出世嘅,基本上都有BDTC身份。另外就係歸化英籍嘅,即係當年灣仔場排隊打晒交一類,由兩位英籍人士副署推薦,以前啲人覺得好難申請嘅!所以根本上好多巴絲都係,唔好以為父母當年係綠印就覺得自己無,最緊要係香港出世嘅就得了!依家bno就要97前登記咗,就可以永遠持有,就算當年護照唔記得攞,身份一登記完成就有。

至於cukc身份,一樣主要由出生取得,所以當年嘅出世紙好重要。參考葡國做法,繼承須自登記葡國出世紙,再憑此攞護照,所以家長如能有出世紙已經相對易辦事,憑此自己先攞英權,再由後輩向英國登記出世紙繼承。至於其他方式取得英籍更複雜,要講有排講了。不過上代出生證明可能散失,甚至根本無登記,尤其祖父母輩更甚,因此繼承方式會非常複雜麻煩,不過既然仍有一絲機會,相信真平權時會有不少人好好把握。依家要做嘅係保存有關證明,以備他朝致策改變時,可即時處理申請。

總之唔好放棄,保持希望,亦要作充分準備。
真係同歐盟傾掂數,到時仲記得bno問題先算啦!內政大臣係三煞位!近年做得比較長嘅叫May姐!
冇英文地址證明,諗住去民政署宣誓。民政署宣誓有冇得搞英文住址聲明?宣誓完會攞到咩文件,HMPO又接納邊份文件?
或者大家有冇知道其他詳情/方法?
唔該曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞