『薪火post』BNO續期資訊 (72) 後果自負。後果自負

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
24-12-2019 08:20 英國 成功派遞

5日就成功派遞 唔洗等兩三個禮拜
郵局哥哥水尻我
嗰邊做嘢無譜嘅,月頭寄有啲巴絲仲等緊派件!
遲黎先上岸
早d寄 就壓底
遲d寄 就浮面
總之無寄失就安心

由寄出到今日趁放聖誕節之前去locker 攞,差唔多兩個零禮拜,終於攞到新BNO

講返我個case先

我本舊BNO過咗期13年,而且我係由澳洲寄過去,同喺香港寄所需要嘅document係一樣。我俾咗澳洲銀行嘅bank statement 做住址證明、特衰、出世紙、身分證colour copy 。另外佢要我提供父母結婚證書、出世紙 ,但我就寫信話冇,而我只能夠提供佢哋嘅香港身分證colour copy。副簽就揾咗我喺澳洲有BNO嘅friend 幫我簽,佢做會計嘅

呢份可以話係最佳嘅聖誕禮物
DOC UPDATED
多咗好多圖
頭POST好多嘢已經放咗落DOC
Merry Christmas
就咁去左郵政局空郵,好撚驚個公文袋爛鳩左冇晒啲文件
我就咁用普通信封都冇事
平安夜先黎approved 當聖誕禮物
正常都無事,怕摺咗啫,我自己加一膠folder,等佢硬身啲,一封兩份申請表,安全完成。

空郵其實正常因為唔使登記,以前快一日添。依家唔同晒了,件太多有時慢得很!不過我估寄其他地方應該一星期內到。
仲要過埋聽日先知批唔批
終於處理緊我嘅文件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞