『薪火post』BNO續期資訊 (72) 後果自負。後果自負

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
British is British !

寫其他code或簡寫把鬼咩!
咁BNO佢真係寫你既國藉係british national oversea
BRITISH OR UK
東方巴 佢寄撚咗BNO比我老母 但係又寫there are no official observation

明明比咗張Cert同cover letter
又冇比到hkid copy
BNO同BC係兩本黎
冇申請過BC護照要話do not have British passport before
頂 我仲係submit之前打過比passport office 條友話要寫bno details
你老母咩情況先
冇申請過BC passport 但係上個月搵返張certificate of registration as a british citizen
所以宜家幫佢同我老豆整BC passport 跟住我就跟佢哋整BC
佢有舊BNO
我諗你要比較強硬地同佢講,係申請bc但印錯咗做bno,要求改正!

東方巴之前唔知可繼承bc,撳錯做續證,俾嗰邊話申請時續證吖嘛,件事俾佢哋大翻轉頭。你諗返清楚過程,有無邊度出問題,據理力爭!
webchat緊
其實新bc申請,真係要諗吓點避免錯續bno,但如果扮無持有英國護照,佢揸返出嚟又唔知點,會唔會每個申請都補返封信解釋,話俾佢哋知係申請bc會好啲?呢位巴打除咗父母,佢幾兄弟都跟手申請新bc。

YES係續期
NO係新護照
我驚你老竇都係咁,順便webchat 埋情況啦!
Diu我仲打咗比passport office 佢叫我揀有
佢叫我留電話 搵人一日後復我 我問緊可唔可以直接打電話比佢問
當你係續BNO
你要整好本BNO先
之後先比錢申請本BC
咁本BNO都係錯 佢寫咗no official observations
咁本BNO都係錯 佢寫咗no official observations

可能要比多次錢
岩岩問咗我老豆嗰本 webchat話佢係申請緊BC
但係好搞笑 明明一樣application
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞