『薪火post』BNO續期資訊 (72) 後果自負。後果自負

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

6-8星期
耐心等候
點gg法?個個都係咁做,會唔會70幾posts刨一次,等自己定啲?lost case 越嚟越耐,依家都好正常,三個月等待已經開始正常了.....
其實已經刨好多料了,
我爭扎咗一段時間先出post問,
免得真係有需要嘅人問唔到。

話說我朋友之前係去到呢一步之後,
就收到email話佢哋嗰邊冇收到本護照……
但明明佢係成套文件入落DHL個folder度寄比佢都可以話收唔到,
結果要填LS01,要等咗差唔多3個月先續到比佢,
嚇到一額汗

Anyway, 多謝你回覆我🙇
拎住bno去買外國啲車飛(專for旅客買嗰啲),國藉/地區係有香港呢個情況選擇之下你地係填英國定香港
呢排靜返少少總算
一個月兩個POST左右
你呢啲真係少,好多係無咗出世紙正本之類!實際上其實就算本舊證唔見或寄失,都唔係乜嘢,因為報失程序後,咪又出到本新,係時間耐啫,無需搶心太多,祝你以後一切順風順水!
要申請嘅好多都一早7 8 9月做哂啦
未必,郵局寄件成日慢之下,應該好多人睇咗doc去做,事實上有效護照人數,都未必夠十分之一!即係九成人未續,有啲根本唔知自己有先最值得幫手!
開得封應該下年囉
8月申請
9月尾寄
10月收到
以前續證係會出being processed,之後改左出join queue唧,都唔知驚乜
你係寄speedpost定掛號?幾時寄?
我3號寄個份一d聲氣都無

我都係being processed, 唔係 joined processing queue
佢倒轉咗,依家先係being processed!
掛號空郵
16/12寄
你朋友應該係lost case先會咁耐
我等左就快三個月都仲係being processed

比我想像中要快—
18號收到文件,到而家未有消息
我18寄到hmpo, 23 號先轉documents received
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞