『薪火post』BNO續期資訊 (72) 後果自負。後果自負

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
唔好驚住,係可以慢嘅,而且好多時就慢喺英國國際郵件中心!試過話唔見,回埋水,但一個月後爭啲寄第二次時,HMPO 收到件!呢樣已講咗好多次!你問咗回水條款先,另外小小耐性,好多時兩星期內自動出現,通常呢啲因為海關扣關而已!仲有,講好多次寄正本證書係高危,有錢倒不如出核證副本!

扣關都應該show 出來話扣咗嘛,而家無更新。
我估可能成袋嘢唔知去咗邊
耐唔耐就會有呢啲事發生
我係咪擦緊最長申請時間
好多原因,佢哋皇家郵政一樣係俹簁!多件上唔到車,放埋一邊,或是見唔到優先次序,亦試過整路壞車,總之一日未到一日都擔心,所以寄郵局就係要接受呢樣嘢,試過掛號又快過speed post 添!所以兩百幾蚊不如寄fedex/ups,一樣價錢接近唔過三舊,但肯定唔使擔心慢!使命必達添!郵局寄嘢咁耐以嚟,失件唔係無,真係少嘅,通常上嚟叫春幾嘢,同時去郵局查詢一吓,轉頭無耐又行返了!你試吓睇一個月甚至兩個月post,就發覺依家非常時期,兩星期總有一次speed post慢,掛號直情唔使講了,臨近聖誕,呢啲情況只有更多!所以你快啲搵定點回水,一過期就申請回水,份件如果真係遲過聖誕先行下一步啦,最緊要俾啲耐性,下一關hmpo一樣無路捉!
見唔到優先,一擺埋一邊,堆積如山!
EMS都見唔到優先....真係仆街.
上次自己申請寄掛號, 一切正常.
今次同老婆申請寄EMS 出事.

今日通知左HK POST. EMAIL左 EMS張WAYBILL比佢地, 佢地話會開FILE, 問返英國. 而家等佢再覆. EMS寫寄Liverpool 3-4工作日後已經係DELAY可以CLAIM返個郵費.
至於唔見左D 文件, 果度真係有排煩.
唔係你份件嘅問題,通常係成袋一齊出問題,總之唔係得你一個,而好可能有堆人同你一樣。唔使打定輸數,聖誕前應該有去向俾你知道。至於文件有錢實出到張新嘅,皇冠頭當然再見了,份件就算出現返,你仲要過hmpo呢關!仲要唔係自己嘅文件添!我只能夠同你講樂觀啲,應該返到嚟嘅,心一急就諗唔到嘢,冷靜啲,應該無事嘅!
想請教下報失果part打比英國係咪需要硬食長途電話費
Sd email 話打唔到電話
Email俾資料都得
一共HK$ 1.10
夠平..但我入左30蚊
Skype 頭一個月有免費400分鐘打電話
一定夠用
想問兩本頭果幾頁嘅standard wordings 仍然係歐盟咁多個成員國嘅語文定係唔同?
我睇網上d 片佢地都有本舊既passport

我無舊果本,唔見左 點填果part 舊 passport 資料?
係咪要去差館講失領?問佢拎張證明

頭Post有講,不如睇睇doc,睇完你應該知點做法。
多謝提醒 睇左知點做了
巴打試過
Thank you巴打我試試
係 之後就成功報lost 有ref no
依家寄緊份野去英國了
Thanks bro
程序係:上網報失>等佢email覆話call佢>再email 覆佢話打唔到長途>等佢成功通知?
Btw, 介唔介意等左幾耐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞